En pallyftare, eller palldragare, är en typ av lyftutrustning som används för att lyfta och flytta lastpallar eller andra tunga föremål. Vanligtvis används pallyftare oftast av professionell lastpersonal för att underlätta lyft och transport av tunga föremål på exempelvis lager, fabriker eller terminaler. En palldragare kan också användas av privatpersoner för att lyfta och flytta tunga föremål på hemmaplan.

Palldragare för privat- eller yrkesbruk

En palldragare kan användas av både privatpersoner samt yrkesprofessionella som dagligen hanterar transport av tunga föremål i sitt arbete. Micrologistics har palldragare i ett stort utbud – här kan du handla både i egenskap av privatperson eller företag. Även PK-produkter.se har pallyftare till förmånliga priser i sitt sortiment online.

Bild från micrologistic.com

Pallyftare för olika underlag

En pallyftare är oftast gjord av metall och har en lång arm med en kran eller annan typ av lyftredskap som kan lyfta föremålen från marken eller från en pallhållare. Pallyftaren kan också ha en körplattform för föraren att stå på, samt handkontroller eller fotpedaler som används för att styra lyftet.

Inomhusbruk

Pallyftare som är avsedda för användning på fast mark är oftast gjorda av metall och har en körplattform för föraren att stå på, samt handkontroller eller fotpedaler som används för att styra lyftet. Dessa pallyftare är oftast stabila och lätta att använda på en jämn yta, men kan vara svåra att manövrera på ojämn terräng eller på ytor som inte är plana.

Terränggående pallyft

Pallyftare som är avsedda för användning på olika typer av terräng är oftast gjorda av metall och har stora hjul eller band som ger dem en högre markfrigång. Terränggående pallyftare kan ha en körplattform för föraren att stå på, eller de kan vara fjärrstyrda och kan manövreras från marken. Pallyftare för terräng är anpassade just för användning på ojämn terräng och har hjul som är tillverkade för att inget ska fastna i dem. Dessa är lätta att manövrera utomhus i både grus och snö.

Micrologistics Cross Silent är en terränggående pallyft som utmärker sig för att vara extra bra för utomhusbruk.

Tänk på detta vid användning av palldragare

När du ska använda en palldragare är det viktigt att fundera på hur den ska användas och i vilken miljö. Det kan finnas tillfällen då en palldragare med ljuddämpande hjul kan vara en fördel, men det finns också andra delar att ta i beaktning.

Lastens tyngd

Säkerställ att palldragaren klarar av tyngden på din last. De flesta palldragare kan ta en last på mellan 1-3 ton – detta står i regel angivet på palldragaren. Se till att inte belasta den med en högre vikt än vad den är avsedd för.

Truckkort

En vanlig manuell handtruck kräver inget truckkort – det är när du ska använda elektriska truckar som du behöver truckkort. Med truckkort A blir du behörig till att manövrera elektriska låglyftare. Truckkort B ger behörighet till bland annat motviktstruck, åkstaplare och höglyftande plocktruck. Cramo är ett exempel på ett företag som erbjuder truckutbildningar. Där kan du ta truckkörkort AI-A4+B1 under en tvådagarskurs till ett rimligt pris.

Säkerhet

Arbetsmiljöverket har tagit fram säkerhetsföreskrifter som måste efterföljas. Truckföraren behöver bland annat ha fri sikt och använda sig av skyddsskor för att förhindra skador på kropp eller andra föremål. För att undvika förslitningsskador behöver arbetet också vara ergonomiskt.

Fler hjälpmedel

I samband med att du behöver en pallyftare kan du också ha nytta av något av följande hjälpmedel, som alla underlättar när du ska hantera tunga föremål på ett eller annat sätt.