Funderar du på att bygga om din altan eller fasad? Sibiriskt lärkträ är ett virke som blir alltmer populärt, främst på grund av att det är ett hållbart material. Lärkträ är dessutom nästintill underhållsfritt och de flesta brädorna har en FSC certifiering. Här kan du läsa mer om detta fantastiska trävirke!

4 fakta om lärkträ

Här nedan svarar vi på 4 vanliga frågor om lärkträ och dess användning. Längre ner på sidan kan du även läsa om vilka användningsområden som passar för virket.

1

Vad är lärkträ?

Lärkträ, eller Sibiriskt lärkträ som det egentligen heter är ett sorts byggvirke. Virket är speciellt anpassat för användning utomhus till t.ex. trall, altan eller fasad. Den främsta fördelen med Sibiriskt lärkträ är att det är ett material som naturligt stöter ifrån sig fukt och röta. Det betyder att du inte behöver underhålla och behandla detta virke särskilt mycket, i jämförelse med andra byggvirken. Lärkträ är ett material med bra kvalitet som i början har en gulbrun färg, som med tiden kan förändras och bli mer grå i tonen. Hos Beijerbygg kan du köpa ditt lärkträ.

 • Stöter ifrån sig fukt & röta
 • Hållbart material som tål slitage
 • Kräver inte mycket underhåll

2

Hur ska virket monteras?

Lärkträ är ett hårt material som gör att förborrning vanligtvis behöver göras. Beroende på hur tjockt materialet är så bör olika sorters skruv användas. Vanligt att rekommendera är skruvar som är minst 70mm, med en diameter på 2,4mm. När du monterar lärkträ behövs två skruvar till varje infästningspunkt. För att förhindra sprickor i träet bör skruvarna inte monteras närmare än 20mm från trallen. Du bör även tänka på att ha en luftspalt på minst 6mm mellan brädorna, då den Sibiriska lärken kan expandera med tiden.

 • 2 skruvar till varje infästningspunkt
 • Montera ej skruvar närmre än 20mm från trallen
 • Tänk på luftspalt mellan brädorna

3

Behandla Sibirisk lärkträ - Underhåll

Sibirisk lärk kan med fördel vara obehandlat, då det är ett hållbart virke som ej kräver underhåll. Som tidigare nämnt är detta ett träslag som självmant stöter ifrån sig fukt och röta, behandlingsmetoder behöver alltså ej användas på Sibirisk lärkträ. Underhåll kan däremot göras för att få en snyggare yta. Du kan då behandla lärkträ genom lärkolja, som har som syfte att behålla träets lyster och skydda mot UV strålning. Ett annat sätt att behandla lärkträ är att använda järnvitriol. Det är en form av ytbehandling som gör att materialet får en mer grå färg.

 • Kan med fördel vara obehandlat
 • Lärkolja för att behålla lyster
 • Järnvitriol för en mer grå färg

4

Var kan lärkträ användas?

De vanligaste användningsområdena för lärkträ är till fasader eller altaner. Fördelen med att ha Sibiriskt lärkträ som fasad är att det ger ett bra skydd. Det blir inte som många andra trämaterial fula med åren, snarare tvärtom. Lärkträ gör att din fasad håller i många år och ger en naturlig grå/brun färg. Det går också att använda lärkträ till att tillverka utomhusmöbler som stolar och bord. Det är ett hållbart alternativ som ger en fin helhetskänsla.

 • Bra lämpat till fasader & altaner
 • Tillverka utomhusmöbler av samma material
 • Hållbart alternativ som blir snyggare med åren

För dig som vill köpa lärkträ

Det finns många företag som erbjuder lärkträ till olika priser. För dig som vill köpa lärkträ är det smartaste alternativet att gå in på Pricerunner.se för att jämföra olika priser. Här är några företag som säljer detta hållbara virke:

Beijerbygg
Byggmax
Bauhaus
Hornbach
Bygghemma.se