Kärror eller pirror (också kallade magasinkärror) används för att flytta tunga föremål från en plats till en annan. Det kan vara allt från vitvaror såsom tunga kylskåp eller tvättmaskiner, till tyngre möbler, flyttkartonger staplade på varandra, eller andra tunga föremål och maskiner. Pirror är utrustade med en platå för lastning, kopplade till långa handtag, samt oftast ett hjul på vardera sida.

Välj rätt kärra eller pirra

Du vill alltid välja kärra baserat på vad det är du ska frakta. En pirra har alltid en maximal tyngdbelastning. Av säkerhetsskäl ska du aldrig lasta den tyngre än vad den är tillverkad för att hantera. Beroende på ditt behov och vad du har tänkt transportera med din kärra finns det olika modeller av pirror. På Micrologistic finns kärror och pirror av olika sorter, framtagna för olika ändamål. Läs om de olika sorterna och se till att använda en som möter dina behov.

Bild från micrologistic.com

Svetsade kärror i aluminium eller stål

Svetsade kärror är den modell som ibland också kallas för säckkärra. Oftast är det denna modell som många förknippar med pirror. Kärror tillverkade i aluminium väger inte lika mycket som de i stål. Dessa används framför allt inom flyttbranschen där det finns ett behov av starka och kraftiga kärror med hög kapacitet, som inte väger för mycket. Med en svetsad pirra i stål får du oftast en något högre lastkapacitet än vad du får med en i aluminium. Dessa är robusta, enkla att hantera och passar dig som ska flytta eller transportera tyngre föremål på 150 till cirka 300 kg.

Hopfällbara pirror

Hopfällbara pirror är smidiga då de klarar tunga lyft samtidigt som de inte tar särskilt stor plats i anspråk, vare sig i bilen, förrådet eller på annan plats där du förvarar den. Hopfällbara kärror väger oftast inte särskilt mycket och kan hantera tunga laster på upp till cirka 250 kg, beroende på vilken modell du väljer. Om du behöver flytta tyngre föremål än så bör du istället överväga att välja en annan typ av pirra eller magasinkärra.

Kärror för tunggods

En kärra för tunggods kan hantera föremål som är tyngre än de cirka 300 kg som en vanlig pirra klarar. De flesta tunggodskärror hanterar lyft och transport av föremål som väger runt 400-600 kg, men det finns också modeller som klarar upp mot 1 000 kg. De kraftigaste kärrorna är utrustade med fler hjul som ska göra lastningen enklare, flexiblare och smidigare. För transport av höga föremål som vanligtvis inte skulle komma in genom dörröppningar går dessa också att lägga ner på kärran för transport på längden istället för på höjden.

Kärror med elektrisk lyft

Kärror med elektrisk lyft som gör att du även kan lyfta och sänka tunga föremål i höjdled. Du kommer åt att lyfta lådor och paket som står staplade på varandra, både när du lastar på och när du lastar av. En kärra med elektrisk lyft kan lyftas in i en skåpbil eller på en plattform utan problem. De är lätta att styra och kräver ingen baklyft. Denna variant har en last- och lyftkapacitet på upp till cirka 150 kg.

Modulkärror

Om du har behov för en särskild kärra med specifika egenskaper bör du satsa på en modulkärra. Kanske är det en extra låg eller hög kärra, som väger lite, men som har en hög kapacitet? När du skapar en modulkärra kan du anpassa den särskilt efter dina behov. Det går exempelvis att få med dubbla handtag, stödhjul, extra hög rygg eller med hopfällbar topp.

Tekniska hjälpmedel för bättre ergonomi

Det finns flera studier som pekar på att tekniska hjälpmedel förbättrar ergonomin för den som utför tunga lyft eller transporterar tunga föremål. Det inte bara förenklar arbetet och påfrestningarna, det minimerar också skaderisken. Både Prevent och Arbetsmiljöverket framhåller tekniska hjälpmedel som en viktig aspekt för att minska fysiska besvär.

Här är andra tekniska hjälpmedel du kan dra nytta av vid hantering av tunga föremål.