En golvskyddsmatta är en slags skyddsmatta som används för att skydda golvet eller marken från skador eller repor. Den är oftast gjord av gummi eller plast och har en mjuk yta som kan absorbera stötar och vibrationer. En golvskyddsmatta kan användas på olika sätt, beroende på vilket skydd som önskas.

Användningsområden för en golvskyddsmatta

En golvskyddsmatta kan till exempel användas för att skydda golvet vid flyttar eller annat som innebär att tunga föremål transporteras på ett golv som riskerar att dra på sig skador. Den kan också användas vid exempelvis montering eller reparationer. En golvskyddsmatta kan även användas för att skydda golvet vid möten eller andra evenemang, såsom mässor eller konferenser. Att använda en matta för golvskydd är också bra vid exempelvis flyttarbeten eller andra typer av rörelse på arbetsplatsen.

Mattor för golvskydd finns i olika storlekar och färger, så det är lätt att hitta en som passar dina behov. Det är viktigt att notera att en golvskyddsmatta endast är avsedd att användas som en temporär lösning och inte som en permanent golvtäckning.

Bild från micrologistic.com

Fördelar med golvskydd

Ett golvskydd används främst för att skydda golvet och förlänga dess livslängd, men kan användas för flera olika syften och fördelarna är många.

Skydda golvet vid flytt

När du flyttar och ska bära saker in och ut är det smidigt att rulla ut ett golvskydd som gör att du skyddar golvet från grus och annat, samtidigt som det är tåligt, halksäkert och återanvändningsbart. På Micrologistic finns golvskydd som är självhäftande och som lämpar sig extra bra för just flytt och transport av tunga föremål.

Skydda golvet mot repor från möbler

Sitter du ofta på en skrivbordsstol som du rullar fram och tillbaka? Då kan du vilja ha ett golvskydd som skyddar golvet mot hjulens slitage. IKEA har ett populärt golvskydd, KOLON, som finns i mångas hem – den är diskret genomskinlig och kan användas både under skrivbordsstolen samt under en barnstol vid matbordet. Även DPJ har golvskydd som används i många kontorslandskap.

Skydda golvet mot vattenläckage

Vitvaror såsom kyl, frys och diskmaskin är ofta anledningen bakom dolda vattenskador. Ett golvskydd, eller så kallat läckageskydd, samlar effektivt upp vattnet utan att det rinner ut på golvet. Det gör det också lätt för dig att upptäcka läckan i ett tidigt skede. Tollco har läckageskydd som är anpassade för just kyl, frys och diskmaskin.

Lätt att rengöra

Många golvskydd är lätta att rengöra. Ett golvskydd i plast kan lätt torkas av med en fuktad trasa eller med en mopp och rengöringsmedel – dessa golvskydd passar extra bra vid matbordet. Självhäftande golvskydd i fiber kan ofta handtvättas, men bör inte tvättas i maskin.

Ökad säkerhet

Vid transport av tunga föremål över golv eller i trappor, är det viktigt att underlaget inte är halt. Att bära eller flytta saker över hala och glatta ytor tummar på säkerheten och kan vara direkt farligt. På Arbetsmiljöverket går det att läsa om vilka riskfaktorer som finns vid manuellt arbete. Där klassas underlaget som en av riskfaktorerna.

Med skyddsmatta på golv slipper du bära

Med en skyddsmatta på golv ger du inte bara golvet ett skydd, du gör det också möjligt att glida fram tunga möbler så att du slipper lyfta dem. Tillfällen då du kan vilja överväga att ha en skyddsmatta på golvet kan vara:

  • Vid flytt av tunga vitvaror
  • Vid installation av värmepumpar
  • Vid flytt av ett piano eller andra tunga möbler

Hos Micrologistic finns ett kit med slideboard & skyddsmatta för golv som är särskilt avsett för just smidig hantering av tunga föremål. Med den kan du enkelt glida fram föremålen och du slipper även grus och annat skadligt som letar sig in emellan golvet och slideboarden. Tack vare att själva skyddsmattan har en gummerad undersida hålls den också på plats om du behöver vrida på exempelvis en diskmaskin eller ett kylskåp som står på mattan.

Fler bra hjälpmedel för tunga föremål

Det finns ytterligare bra hjälpmedel som du antagligen kommer att behöva när du ska använda ett golvskydd vid hantering av tunga gods och/eller föremål.