Drömmer du om att bygga containerhus? Det är absolut inget omöjligt projekt – men det finns en del utmaningar på vägen. Du behöver bland annat ha koll på vissa regler, men även viktiga steg i projektets olika faser. Läs vår guide för att lära dig mer om du kan gå tillväga när du ska bygga ditt containerhus. Få även tips på var du kan köpa begagnad container, hyra container eller köpa stockmattor för extra markförstärkning vid lerigt underlag.

Köp begagnad container

För att kunna bygga ett containerhus kan det vara bra att satsa på att köpa en begagnad container. Då blir inköpskostnaderna inte lika höga och du kan lägga mer av din budget på att faktiskt inreda det färdiga hemmet. Du kan köpa en begagnad container hos Containertjanst.se. De har flera olika varianter att välja mellan till låga priser. Oavsett om du vill bygga ett litet eller stort hus, så har de flera storleksmodeller att välja mellan. Containertjanst svetsar, snickrar och målar sina produkter själva. De innebär att de kan leverera en skräddarsydd lösning som passar just för dig.

Containerhus - Regler

För att få lov att bygga ett containerhus behöver du ansöka om bygglov. Då containerhus fortfarande är ett ganska nytt fenomen här i Sverige så råder det inga specifika regler för just detta typ av bygge. Containerhus går därför under samma regler som för friggebodar, attefallshus och fritidshus. Följande regler tillämpas för bygglov vid bygge av containerhus:

  • Friggebod – upp till 15 kvm
  • Attefallshus – upp till 25 kvm
  • Fritidshus – upp till 40 kvm

Vill du ha mer ingående information kring vad som gäller när det kommer till byggregler och bygglov? Läs mer hos Boverket.se.

Isolering vid bygge

En utmaning när det kommer till att bygga containerhus är själva isoleringen. För att kunna isolera en container på bästa sätt krävs både reglar och innerväggar för att stänga ute fukt. Det kan vara lite krångligt att isolera containern utan att ta för mycket av den begränsade ytan. Många väljer att isolera containern med polyuretanskum. Detta skum tar bort kondens på insidan av plåten och tar heller inte mycket plats. Läs mer om vilka regler som tillämpas vi användande av polyuretanskum på Prevent.se.

Bygga containerhus – Kostnad

Vad kostar det då att bygga ett containerhus? Kostnaden ligger på cirka 20 000 kronor och uppåt. Priset beror på stor del storlek av container, och vilket arbete som krävs för att färdigställa huset. Om du väljer att bygga ett containerhus helt på egen hand, kan den totala kostnaden bli lägre, men det kan också vara lämpligt att anlita proffs som hjälper dig hela vägen.

Hyra container

Behöver du tillgång till en container inför ditt kommande byggprojekt? Du kan hyra container hos Containertjanst.se till ett förmånligt pris. De har ett brett utbud av olika containertyper i olika storlekar. Här har du även möjlighet att hyra ett färdigt containerpaket avsett för olika arbetsområden – så som bygg, el eller entreprenad.

Stockmattor – För extra markförstärkning

Ska du bygga ditt containerhus på våt- eller sankmark? Då rekommenderar vi dig att införskaffa stockmattor som förstärker marken vid tunga vikter. Containertjanst.se erbjuder stockmattor för uthyrning eller till försäljning. De är tillverkade i robust och högkvalitativt material och ger bra markförstärkning för mjukt och vått underlag. Om du önskar måttbeställning kan deras erfarna personal specialanpassa beställningen efter dina önskemål.

Så kan du bygga ett containerhus

Är du nyfiken på hur du kan bygga ett containerhus från start till mål? Se instruktionsvideon nedan som visar hur du går tillväga – steg för steg.

Vanliga frågor och svar

Vilka fördelar finns med att bygga containerhus?

Det finns flera fördelar med att bygga containerhus. En stor fördel är den ekonomiska aspekten – det sparar in en hel del pengar genom att köpa en begagnad container. Det är dessutom hållbart då du använder dig av existerande material och inte bygger ett nytt hus från grunden.

Vilka containerstorlekar finns?

Vilka containerstorlekar finns då på marknaden? Det finns tre generella standardmått att förhålla sig till; 20-fot, 40-fot och 40-fots High Cube. Men det finns även både mindre och större storlekar på marknaden idag. Om du ska bygga ett containerhus rekommenderar vi dig att köpa en större storlekstyp för att få bästa möjliga yta.

Kan jag köpa ett hus av container som är nyckelfärdigt?

Ja, många leverantörer säljer färdiga hus i befintligt skick eller nyckelfärdiga moduler. Dessa finns som fristående byggnader, friggebodar eller attefallshus. Läs mer om fördelar med ett nyckelfärdigt attefallshus här.

Ventiler till vatten och avlopp

Att bygga ett containerhus innebär att man tar i beaktande många tekniska aspekter, och en av de viktigaste är vatten- och avloppssystemet. Ventiler spelar en avgörande roll i detta system. De fungerar som regleringsmekanismer som styr flödet av vatten och avloppsvatten in och ut ur huset.

När man installerar vattenledningar i ett containerhus, används ventiler för att isolera olika delar av systemet, vilket gör det möjligt att stänga av vattenförsörjningen till specifika områden utan att störa resten av huset. Detta är särskilt användbart vid underhåll eller reparationer.

För avloppssystemet är ventiler avgörande för att förhindra oönskade gaser och lukter från att komma tillbaka in i bostaden. De ser till att avloppsvattnet flödar i rätt riktning och förhindrar att skadliga gaser sipprar in i bostadsutrymmena.

Plastventiler

Plastventiler spelar en nyckelroll i flera av de system som dagens samhälle litar på. Inom områden som vattenrening, kemisk tillverkning och sjukvård, uppfyller dessa mångsidiga delar en mängd kritiska uppgifter. Tack vare deras motståndskraft mot korrosion och hållbarhet, har plastventilerna etablerat sig som en ovärderlig resurs inom diverse sektorer.

Membranventiler

Membranventiler representerar en unik ventilkategori som styr flödet av vätskor och gaser i rörsystem. De är särskilt värdefulla i situationer som behöver noggrann flödesreglering, exempelvis inom medicinska och kemiska processer.

Kulventiler

Kulventiler i plast representerar en särskild kategori av ventiler designade för att styra flödet av vätskor och gaser i rörsystem. Deras förmåga att snabbt och enkelt stänga av gör dem särskilt värdefulla i situationer som vattenförsörjning eller industriella tillämpningar.

Vridspjäll

Vridspjäll fungerar som en ventil för att reglera flödet av vätskor eller gaser i ett rörsystem. Den har en skiva, ofta kallad "spjäll", som kan vridas. När skivan är i linje med röret tillåts flödet, medan den blockerar flödet när den ställs vinkelrätt mot röret.

Backventiler

Backventiler är ventiler designade för att endast låta vätskor eller gaser passera i en specifik riktning i ett rörsystem. Inuti ventilen finns en "klaff" eller "kägla" som drivs öppen av trycket från den flödande vätskan eller gasen i den önskade riktningen. Om trycket däremot kommer från motsatt håll, stängs klaffen eller käglan.

Magnetventiler

Magnetventiler fungerar som ventil för att reglera flödet av vätskor eller gaser i ett rörsystem. De har en "spole" eller "kärna" som, när de magnetiseras, kan användas för att öppna eller stänga ventilen.