Att investera i attefallshus blir mer och mer populärt. De små och funktionella husen funkar bra som komplement till din nuvarande bostad, gästhus och friggebod. Eller varför inte som ett bastuhus? De vanligaste storlekarna på attefallshus är 25 kvm och 30 kvm. Här svarar vi på vanliga frågor som ”Vad är ett attefallshus? Och ”Hur stort får ett attefallshus vara?”

Attefallshus - Bygglov

Hur är egentligen reglerna kring attefallshus? Bygglov behövs inte, utan det enda du behöver göra är att anmäla ditt bygge till byggnadsnämnden för att få starta med bygget på din tomt. Det finns dock vissa regler du behöver ha koll på när det gäller attefallshus, som storlek och plats för bygget. Attefallshusen får vara max 30 kvm och måste byggas 4,5 meter från din tomtgräns. Annars måste du ha tillstånd från dina grannar. Du kan med fördel välja att bygga själv, men det finns många företag som erbjuder nyckelfärdiga attefallshus.

  • Bygglov behövs ej
  • Får max vara 30 kvm
  • Bygg 4,5 meter från tomtgränsen

Ett Attefallshus

Vanliga frågor om attefallshus

Vi vet att det är mycket prat om attefallshus och dess smarta funktioner. Men vad utmärker dessa hus egentligen och hur stora får de vara? Här nedan svarar vi på vanliga frågor.

Vad kostar ett attefallshus?

Kostnaden för ett attefallshus beror lite på vilken storlek du vill ha och hur komplicerad konstruktionen ska vara. Ska du bara ha huset som förråd eller liten friggebod kan du komma undan med en kostnad på ca 30 000 kr. Ska du köpa ett nyckelfärdigt attefallshus ligger kostnaden på 500 000 kr och uppåt. Men allt beror som sagt på dina krav och önskemål.

  • Beror på storlek och konstruktion
  • Bygga själv kostar ca 30 000 kr och uppåt
  • Nyckelfärdigt attefallshus från ca 500 000 kr och uppåt

Hur stort får ett attefallshus vara?

Ett attefallshus får vara max 30 kvm. Det är vanligt att bygga attefallshus som är 25 kvm, så att du har lite marginal till godo. En fråga som ofta ställs är ”Attefallshus – 25 kvm, är de inte väldigt små och trånga?” Svaret är Nej, inte nödvändigtvis. Det är visserligen ett hus som inte får plats med så mycket i grund och botten, men med rätt design kan du få plats med både kök och badrum.

Attefallshus på 25kvm