Det finns en mängd alternativ när det gäller att välja arbetsjackor. Vad som är det bästa alternativet beror på vilka arbetsuppgifter som ska utföras och hur arbetsmiljön ser ut. Här kommer du att få veta vilka egenskaper som du behöver hålla koll på för att göra ett så bra val som möjligt.

Välja arbetsjacka

Förutom att tänka på vilka arbetsuppgifter som ska utföras och hur arbetsmiljön ser ut, så bör du framförallt tänka på säkerheten när du väljer arbetsjacka. En onlinebutik där du kan köpa arbetsjacka är Wexman som är en stor återförsäljare på arbetsjackor. Väderbeständiga och reflekterande arbetsjackor är speciellt viktigt om de anställda arbetar i mörkret utomhus. Du kan läsa mer om andra bra arbetskläder och hur du kan använda det som profilkläder med företagets loga för att skapa varumärkeskännedom ute i arbetet.

Material

En av viktigaste sakerna att tänka på vid val av arbetsjacka är vad den är gjord av. Alla material du kan välja bland har olika fördelar och nackdelar. Till exempel är fleece ett väldigt lätt, mjukt och bekvämt material som är idealiskt för milda väder. Dun kan vara ganska skrymmande och ge mycket värme i arbetsjackor. Dock är dun ett dyrt material och ett billigare och lite mindre hållbart alternativ är syntet som kan ge olika nivåer av värme.

Behöver du synas i mörker?

Arbetsjackor med hög synlighet är mycket reflekterande och räddar liv när de bärs under rätt omständigheter. Det kan vara särskilt viktigt för arbetare som utsätts för kvällsmörker, svagt ljus eller miljöer med dålig sikt. Speciellt viktigt är det att synas i mörker om du arbetar runt fordon och tung trafik.

Fickor

Fickor i arbetsjackor kan vara lätta att missa och förbise. Du kan ha stor nytta av fickor för att hålla saker som du behöver ha lättillgängliga, såsom nycklar, telefon och plånbok. Fickor med blixtlås eller knapp kan vara en extra fördel om arbetet kräver mycket rörelser och skiftande uppgifter. Med bra fickor kommer du alltid ha det du behöver lättillgängligt och utan oro för att det ska försvinna.

Arbetsjacka med fodring

En arbetsjacka med fodring är ett måste om du kommer att arbeta mycket utomhus. Fodring ger skydd för insidan av jackan och ser till att absorbera svett och fukt. Det extra lagret tyg gör att du känner dig mer bekväm när du rör din arm i ärmen. En annan fördel är att det ser till att behålla formen på jackan och ger den en längre livslängd.

Smutsresistent och material som andas

Om du arbetar i varma miljöer eller svettas lätt behöver du material som andas. Genom material som andas ser du till att hålla dig fräsch och förhindrar att det blir kvavt och bildas svett inuti i jackan. Förutom värme kommer du att sannolikt utsättas för smuts med arbetsjackan och då är det fördelaktigt med smutsresistenta material. Smutsresistans ger jackan en längre livslängd och bättre motståndskraft mot fläckar, nötning och mögel.

Passform

En välsittande arbetsjacka behövs för att ge en bra image och förmedla företagets standard. Att bära alltför lösa kläder ger ett sämre intryck och är dessutom en fara eftersom det kan fastna i till exempel maskiner. Även åtsittande kläder är en nackdel eftersom de begränsar rörelserna och gör det svårt att arbeta effektivt i snabba miljöer. En bra passform är både säkert och effektivt att bära. Det kan vara bra om du beställer online att kolla hur lång returrätt du har så du kan testa kläderna i lugn och ro med olika storlekar. Om du arbetar i miljöer med dålig sikt eller i mörker kan du istället läsa på mer om hur varseljackor fungerar.