Med en svetsmaskin kan du se till att sammansmälta eller foga samman olika arbetsstycken, till exempel i plåt. Svetsmaskinen använder sig av tryck eller uppvärmning för att smälta samman arbetsstyckena. På marknaden finns både gassvets, elsvets, MIG, MAG, TIG och elsvets med flusstråd.

Var noga med att välj en svetsmaskin från en erkänd tillverkare. Återförsäljare som Axson.se erbjuder kvalité svetsmaskiner från Fronius Svets för alla typer av svetsningar för dig som är på jakt efter en högklassig svetsmaskin från tillverkare med decennier av expertis.

Svets mig/mag

MIG/MAG-svetsning fungerar som så att en ljusbåge upprättas mellan arbetsstycket och rörelektroden. Detta ger i samband med att rörelektroden passerar genom själva svetspistolen och ljusbågen hjälper dig att sammansmälta materialet du arbetar med. Svetspistolen kommer också se till att svetsen förses med en skyddsgas under hela arbetsförloppet.

MAG- och MIG-metoderna skiljer sig dock en hel del från varandra, även om de i princip fungerar på samma sätt. Vid MIG-svetsning används en skyddsgas som är inert och som inte blir aktiv i processen. Vid MAG-metoden kommer gasen vara aktiv hela tiden.

Anvädningsområden

MIG/MAG-metoden är idag en av de mest populära svetsningsmetoderna i industrin. Dessa metoder används främst i den medeltunga och tunga industrin, till exempel i samband med rörledningar, stålkonstruktioner och skeppsbyggnader. Det är även populärt inom bilindustrin såväl som hobbyverksamheter.

  • Stålkonstruktioner
  • Skeppsindustrin
  • Rörledningar och tryckkärl
  • Reparation och underhåll
  • Bilindustrin
  • Verkstadsindustrin
  • Hobbyverksamheter

MMA svets

MMA-svetsning kan även gå under namnet MMB-svetsning såväl som pinnsvetsnings. Förkortningen betyder Metal Arc Welding och är idag den mest populära svetsmetoden som finns i världen. Detta är en mycket säker metod då den kan hantera väder och vind utan problem, och klarar även viss rostbildning utan att gå sönder. Ett stort plus med MMA-svetsen är att du inte behöver någon gas och det gör den flexibel och enkel att transportera.

TIG svets

TIG-svetsning är en metod där du använder dig av en mycket koncentrerad och stark ljusbåge. Förkortningen står för orden Tungsten Inert Gas och går ut på att använda en beständig elektrod under hela arbetsprocessen. Den värme som du använder dig av uppstår helt enkelt av enklare kortslutningar mellan föremålet och den aktiva elektroden. TIG-svetsen passar bra för dig som söker en liten maskin som har en bra och stor effekt.

CMT svets

CMT-svetsning, även kallad Cold Metal Transfer, är en metod som främst används av moderna svetsrobotar. Med hjälp av en CMT-svets kan du få en mycket jämnare och finare svetsning, som dessutom är starkare och mer hållbar. En CMT-maskin kan snabbt och enkelt upptäcka kortslutningar, för att därefter skicka ut signaler om att dra svetsfyllnaden tillbaka. Det är genom att låta svetsningen svalna mellan varven som resultatet blir så högklassigt.

Lägeställare för bästa svetsresultat

När du arbetar med svåra arbetsstycken eller större svetsprojekt är det fördelaktikt att använda sig av en lägesställare. Oavsett vilken svetsmasking du använder tillåter en lägesställare att uppnå bättre rörlighet och därigenom bättre svetsresultat