Att olja in altanen är ett utmärkt sätt att förlänga dess livslängd och behålla dess skönhet över tid. En väl omhändertagen altan blir inte bara mer inbjudande utan skyddas även mot väder och vind, blekning från solen och slitage från användning. Här går vi igenom hur du på bästa sätt oljar in din altan, från förberedelser till det sista steget.

Vilken träolja till trädäck?

När du ska välja träolja för ditt trädäck är det viktigt att hitta en produkt som erbjuder ett långvarigt skydd. Hos Färgvaruhuset kan du utforska ett brett sortiment av träolja från ledande varumärken som Alcro, Jotun, och Beckers. Oavsett om du letar efter en olja som framhäver träets naturliga skönhet eller behöver extra skydd mot UV-strålning, hittar du det perfekta alternativet för ditt behov.

Olja in terass & altan – steg för steg

Att olja in en terass eller altan innebär några grundläggande steg: rengöring av träytan för att avlägsna smuts och alger, slipning av grova delar för en jämn yta, och noggrann applicering av träolja för att ge skydd och förbättra utseendet. Här beskriver vi hur du går tillväga!

Det här behöver du:

 • Högkvalitativ träolja anpassad för din terrass eller altan.
 • Rengöringsmedel för träytor.
 • Lågtryckstvätt eller trädgårdsslang.
 • Skurborste eller hård borste.
 • Slipverktyg (slippapper eller slipmaskin) om nödvändigt.
 • Penslar eller roller lämpliga för olja.
 • Skyddshandskar och arbetsskor.
 • Skyddsplast eller tidningar för att skydda omkringliggande ytor.
 • Sopborste eller blåsmaskin för att rengöra ytan från löv och skräp.

Så här gör du:

Steg 1: Tvätta trä innan oljning

 1. Att behandla altan och trädäck innan oljning är viktigt för att få ett hållbart resultat. Börja med att noggrant tvätta träet. Använd ett rengöringsmedel avsett för träytor och följ instruktionerna på produkten. För bästa resultat, använd en lågtryckstvätt eller en trädgårdsslang med en skurborste för att skrubba ytan ren från smuts, mögel och alger.
 2. Låt träet torka helt, vilket kan ta upp till ett par dagar beroende på väder och träets kondition.

Steg 2: Inspektion och reparation

 1. Inspektera träet för skador eller områden som behöver slipas. Om du hittar grova eller utstående delar, använd slippapper eller en slipmaskin för att jämna till ytan.
 2. Se även till att eventuella lösa skruvar eller spikar åtdras eller ersätts för att undvika skador när du arbetar.

Steg 3: Applicering av träolja

 1. Börja med att välja en träolja som är lämplig för just ditt trädäck. Det finns oljor med olika egenskaper beroende på träslag och önskat skydd.
 2. Rör om oljan ordentligt före användning. Använd penslar eller en roller för att applicera oljan. Börja från ena änden och arbeta systematiskt för att täcka hela ytan. Använd pensel för att komma åt i hörn och svåråtkomliga ställen.
 3. Applicera ett jämnt och tunnt lager. För bästa resultat, applicera två tunna lager snarare än ett tjockt. Låt oljan torka helt mellan lagren. Torktiden kan variera beroende på produkt och väderförhållanden, så läs anvisningarna på din oljeprodukt noggrant.

Steg 4: Eftervård

 1. Låt den behandlade ytan vila och torka enligt produktens anvisningar, vanligtvis 24–48 timmar, innan du använder altanen eller terrassen igen.
 2. Rengör dina verktyg med lämpligt lösningsmedel och förvara överbliven olja på en säker plats för framtida användning.

Vanliga frågor & svar

Vad ska man tänka på när man väljer träolja?

När du står inför valet av träolja för ditt utomhusprojekt och vill göra ett miljömedvetet beslut, är det klokt att leta efter produkter med anerkända miljömärkningar som Svanen eller EU Ecolabel. Dessa märkningar signalerar att oljan uppfyller stränga miljö- och hälsokriterier, vilket innebär en minskad påverkan på miljön och en begränsning av skadliga ämnen. Dessutom är det viktigt att produkten är effektiv och kräver mindre underhåll, vilket inte bara sparar tid och pengar utan även minskar miljöpåverkan över tid.

Varför olja altan?

Genom att applicera olja skapas en barriär som skyddar träet mot fukt och regn, vilket i sin tur minskar risken för röta och förlänger altanens livslängd. Oljan hjälper också till att bevara träets naturliga färg och struktur, skyddar mot blekning orsakad av solens UV-strålar, och gör ytan mer tålig mot slitage.

När ska man olja in altanen?

Den bästa tiden att olja in altanen är under sen vår eller tidig sommar när det är torrt och klart väder. Det är viktigt att träet är helt torrt och temperaturen är mellan 10 och 25 grader Celsius för optimal absorption och torkning av oljan. Att olja in under dessa förhållanden säkerställer att oljan tränger ordentligt in i träet och skyddar det effektivt. Det är också klokt att kolla väderprognosen för att undvika regn under de första 24–48 timmarna efter applicering, så att oljan hinner torka ordentligt.

Hur ofta ska man göra det?

Generellt rekommenderas det att olja in altanen minst en gång om året för att bibehålla dess skydd och utseende. Om din altan ligger i ett område med hårt väder, som stark sol, mycket regn eller snö, kan det behövas ytterligare en behandling mitt i säsongen för att behålla skyddet. För altaner i mer skyddade lägen eller med hårdare träslag som naturligt motstår väderpåverkan bättre kan det räcka med behandling vartannat år.