Att behandla tryckimpregnerad altan är enklare än vad du tror. I genomsnitt håller ett trädäck mellan 15–30 år beroende på hur väl du sköter det. Att få ett helt underhållsfritt trädäck är en myt. Men om du behandlar trädäcket väl och håller det rent räcker det med väldigt lite jobb bara någon gång om året. Följ våra steg för ett gott altanskydd och få en snygg altan. Alla steg behöver verkligen inte göras varje år men de kan vara bra att ha i åtanke.

1

Rengör altanen

Första steget att få altanen att hålla länge är att hålla den ren. Sopa undan löv och smuts med en styv borste. Smuts och löv håller fukt som påverkar altanen mer än du tror på lång sikt. När höstlöven har trillat se till att det inte ligger en stor hög i ett hörn hela vintern utan sopa undan dem. Detta första steg gör väldigt mycket och om du bara gör detta kommer du öka livslängden något oerhört.

2

Tvätta altanen

Nästa steg är att tvätta trädäcket. Bästa sättet att tvätta altanen är att använda en piassavakvast och vanlig grönsåpa. Om det inte har blivit väldigt smutsigt eller du försöker ta bort gammal ytbehandling finns det ingen anledning att ligga på knä och skrubba hårt med kemikalier. Att rengöra altan med såpa är till för att se till att trallen blir ordentligt ren och att mögel och alger hålls borta.

3

Behandla trall

Sista steget är att behandla din trall och bättra på ytbehandlingen om det behövs. Det finns tre vanliga alternativ till att behandla trall genom att olja, måla eller med kiselbehandling. Trall som är tryckimpregnerad kan behandlas med samtliga alternativ.

Kiselbehandling

Den största fördelen med kiselbehandling av trä är att det inte behöver göras varje år. Olja kryper ut och spolas bort efter hand och färg flagnar och slits men kisel blir en del av trädstrukturen. Att kiselbehandla sin altan med exempelvis Sioo impregnering eller någon annan lösning mineraliserar trädstrukturen och skyddar den mot UV, röta, insekter och mögel.

Sioo behandlad trall ger altanen en vacker silvergrå yta som inte behöver någon årlig behandling. Kiselbehandling fungerar bäst på tryckimpregnerat trä men kan användas till de allra flesta träsorter utan problem. Kiselbehandling av trä behöver inte göras om mer än vart femte år och om det är tryckimpregnerat så kan det hålla upp till 12 år mellan behandlingar.

Kiselbehandlat trä ger altanen också något lenare yta och det är mindre chans att träet spricker eller bildar vassa stickor. Lenheten gör det också lättare att hålla rent från smuts. Det finns väldigt mycket positivt med kiselbehandling men motpolen är att den naturliga trädstrukturen försvinner ganska mycket och alla träslag blir lite silvergrå. Men är man ute efter en grå altan är det bara en fördel.

Olja trädäck

Att behandla sin altan med trallolja behåller den naturliga lystern i träet och kan förstärka och ta fram träets naturliga ådring och struktur. Olja till trädäck sugs djupt ner i trät och skapar ett skydd som går genom hela plankan mot regn, smuts, sol och temperaturskiftningar. Det hindrar att träet spricker eller slår sig mellan de olika säsongerna. Olja är också mycket enkelt att underhålla då det bara behöver bättras på lite lätt när det en gång applicerats.

Olja har ett par negativa punkter som ska nämnas. Trallolja kan inte användas på alla träslag som exempelvis teak då det redan är ett oljigt träslag och har en väldigt tät fiberstruktur. Olja kan inte heller bara målas över med andra ytbehandlingar och skulle du ångra dig måste du ta bort oljan först vilket är lättare sagt än gjort.

Måla trädäck

Att måla på tryckt virke är inga problem. Med altanfärg kan du få ditt trädäck i alla färger du kan tänka dig och det är relativt underhållsfritt. För en gammal altan som blivit väldigt sliten kan altanfärg täcka över och ge altanen några år till innan den behöver bytas ut. Tvätta ordentligt, reparera stora skador med en lämplig filler och byt ut den trall som är bortom räddning. Därefter är det bara att måla. Färgen kommer att täcka över de synliga reparationerna och ge hela altanen ett bra intryck.

Altanfärg behöver bara rengöras då och då och bättra på färgen när det börjar flagna. Det kan ta flera år innan du behöver måla om men motpolen här är att när de andra ytbehandlingarna ser bra ut och lite slit inte syns så syns det väldigt tydligt när altanfärg börjar flagna. Och det är ett väldigt stort projekt att måla om då den gamla färgen först måste skrapas av.

Bygga om altanen

Om du går i tankar att bygga om altanen och lägga trallgolv så har vi skrivit en artikel om sibiriskt lärkträd. Sibirisk lärk är ett oerhört hållbart virke som är nästan helt underhållsfritt och du behöver sällan behandla lärk. Trall till altanen eller panel till fasaden, lärkträd fungerar väldigt bra till båda. Tack vara att det har en naturlig fuktavvisning är det också mycket tåligare mot fukt och röta. Läs gärna mer på vår artikel om fördelarna med sibirisk lärk innan du ska lägga trallgolv.