Tunga lyft kan tära på kroppen, men så finns det även de lyft som är omöjliga att utföra på egen hand. En lyftögla kopplas på en krok – oftast i anslutning till någon slags kran – som hjälper dig att säkert lyfta dessa tunga eller otympliga föremål på plats. Ta en titt på vad olika lyftöglor fyller för funktion och hur de kan vara till hjälp för dig.

Olika lyftöglor

Alla lyftöglor fyller olika funktioner och är olika hjälpsamma vid särskilda lyft. Många gånger går det att hitta på något sätt att få fel lyftögla att fungera okej, men vissa gånger kan det även leda till att redskapet brister, och betongrör, motorer eller även fönster åker i backen. Innan du ger dig på en sådan nödlösning, fundera på om din lyftögla verkligen är gjord för ditt syfte, om det är värt risken, och hur enkelt det är att hitta en som gör jobbet lätt och rätt.

Bild fran Certex.se

Lyftögla för betong


Vid betonglyft är det oftast lite olika vad som behövs baserat på hur väl objektet är förberett. Vissa betongblock har förberedda gängade hål ingjutna så att de enkelt kan skruvas fast direkt i din lyftögla. En annan lyftögla för betong är den mutterliknande som kan bultas fast i gängor som gjutits direkt in i betongen, eller som kan skruvas in i gängade hål. Vissa betongföremål har redan lyftögonbultar fastsatta, och kan lyftas direkt med krok. Om du tänkt bygga hus i lättbetong är de ingjutna lytöglorna lite överflödiga oftast, men kan komma till nytta med gjutna betongplattor, eller vid lyft till tak eller övervåning.

Svetsbar lyftögla


En svetsbar lyftögla är det smidigaste alternativet för något man vet kommer lyftas regelbundet, som kanske förvaringar, maskiner eller tyngre arbetsredskap som ofta flyttas mellan arbetsplatser. En svetsbar lyftögla är alltid redo, och behöver inte justeras eller isärmonteras efter användning. Dessa modeller kommer för ett flertal olika syften och tyngder, så se alltid över så att de är tillräckliga för sitt sammanhang.

Lyftögla med skruvfäste


En lyftögla med skruvfäste kan fylla en liknande funktion som den ovanstående, med föremål som lyfts ofta, men också för föremål som inte ska lyftas alls. En sådan ögla gör sig bra att skruva fast i vägg eller golv för att fästas i föremål som ska hållas på plats. Genom att exempelvis skruva fast en sådan i marken kan du sedan dra en kedja till närstående föremål för att se till att de inte välter eller ramlar isär.

Olika rörlighet

Vissa lyft och olika fästen kan behöva en viss rörlighet för att göra jobbet rätt. Som tur var finns det ett flertal olika öglor med roterbar bygel som underlättar processen. Det finns i regel två leder som förekommer; horisontell rotation som gör att du kan vrida föremålet utan att påverka lyftkedjan, samt en vinkelanpassad axel, som gör att öglan kan fästas i ett flertal olika vinklar men ändå fungera optimalt för tungt lyft. De med dubbla leder används främst när du behöver fästa från sidan av föremålet. Se Byggnads manual för hur du arbetar säkert med kranar och lyftredskap.

Kättingredskap

Kättingredskap är ett annat smidigt redskap för kranlyft som är enkelt och anpassningsbart för olika objekt. Dessa hjälper dig hålla balans under lyft, vanligtvis med två till fyra förlängningar som kan fästas i sig själv, rundslingor eller direkt i föremålet. Genom att fästa kättingredskap i sidorna av ditt föremål används dess tyngd för att hålla krokarnas lyftkraft mot föremålet, vilket är till stor hjälp när du lyfter platta föremål eller exempelvis tyngre rör.