Att tapetsera själv kan vara ett roligt och givande sätt att förvandla ditt hem. Med lite förberedelser, verktyg för tapetsering och rätt teknik kan du få ett professionellt resultat som du kan njuta av i många år framöver. Men var ska man börja? Låt oss guida dig genom processen från att välja rätt verktyg, tapetsera runt fönster och dörrar till att slutligen stå med ett lyckat resultat.

Verktyg och förberedelser

Innan du sätter igång är det viktigt att du har alla verktyg för tapetsering och förberedelser klara. Du behöver bland annat ett tapetbord, en tapetkniv, pensel, roller, lodlina och vattenpass, tapetborse och skrapa, tapetborttagningsmedel och självklart tapeter och tapetlim. Se till att läsa igenom tapetens monteringsanvisning för att få specifika instruktioner.

Tapetbord

Ett tapetbord är en stor, plan yta där du kan blanda tapetlim och skära till tapetvåder. Det finns tapetbord att köpa, men du kan också använda ett vanligt bord eller en bänk som du täcker med en presenning. Det viktigaste är att du har plats för tapeten.

Tapetkniv

En tapetkniv är en vass kniv med ett utbytbart blad. Den används för att skära till tapetvåder, för att ta bort överflödigt lim och för att få skarpa kanter du när skär längst lister och dörrar. Du kan köpa tapetknivar i de flesta bygg- och färgaffärer.

Tapetsera runt fönster och dörrar

För att tapetsera runt fönster och dörrar behöver du vara lite mer noggrann. Mät fönstret eller dörren och skär till en tapetvåd som är något större än öppningen. Applicera lim på väggen och en bit ut på fönster- eller dörrfodret och sätt upp tapetvåden. Tänk på att mönsterpassa om det behövs. Stryk fast tapeten för att få bort eventuella luftbubblor och klipp eller skär sedan till runt fönstret eller dörren med en tapetkniv. Var noga med att skära runt karmen och hörn. Ta bort överflödigt lim och sätt tillbaka fönster- eller dörrkarmar om du tagit bort dessa innan.

Tapetsera runt eluttag

Säkerheten är viktigast när du tapetserar runt eluttag eller strömbrytare. Stäng av strömmen till rummet innan du börjar. Ta bort eluttagskåporna/täcklock och tapetsera rakt över kontaktdonet eller dosan. Skär sedan till tapeten runt eluttaget med en tapetkniv så att tapetens kant är under kontaktens eller strömbrytarens täcklock. Sätt tillbaka eluttagskåporna/täcklock och slå på strömmen igen.

Frågor om att utföra jobbet själv

Vi ger dig svar på frågor som kan uppkomma kring hur man tapetserar, var man bör börja och om det är kostnadsmässigt värt det.

Var ska man börja?

Kolla hur bred din tapet är, det står vanligtvis på rullen. Mät sedan ut tapetbredden på väggen från din utgångsposition. Det bästa stället att börja tapetsera är vid ett fönster eller hörn. Se till att första våden blir rak så använd gärna ett vattenpass då du inte alltid kan utgå från att exempelvis ett hörn är rakt.

Är det svårt att tapetsera?

Tapetsering är inte så svårt som det kan verka. Med ett bra grundarbete och lite övning kan du få ett professionellt resultat. Följer du stegen i vår guide är du väl förberedd om det är första gången som du ska tapetsera själv.

Är tapeter dyrt?

Tapeter kan variera i pris beroende på typ och kvalitet och det finns något för alla budgetar hos aktörer som Nordsjö. De köps på rulle och kan kosta från 99 kr till över 1000 kr. Det beror på kvalitet och märke på den produkt du valt att köpa. Normalt sett är rullarna 10 m långa och 53 cm breda vilket i ett rum med en standardtakhöjd ger 4 våder per rulle (om de inte ska mönsterpassas).