När du arbetar med att lägga plattor på golv eller vägg brukar du behöva skära kakel och klinker för att passa runt hörn, väggar och eventuella rör. Det kan många gånger uppfattas som någonting svårt, men att skära kakel och klinker är betydligt enklare än vad man tror – om man har rätt kakel-verktyg och maskiner.

Använd rätt kakel-verktyg

För att skära klinker och kakel rätt behövs rätt klinker och kakel-verktyg. Det finns många genvägar att ta, och många redskap som kan göra ett halvdant jobb. Här kan du läsa om de produkter du bör använda för att få ett så bra resultat du kan, med så lite ansträngning som möjligt.

Kakelskärare

En kakelskärare är ett enklare verktyg som skär en skåra i ditt kakel som sedan kan knäckas av med ett enkelt tryck. En bra kakelskärare klarar av både släta och ojämna ytor, där skäraren följer ytan smidigt med hjälp av en stålfjäder som gör att den kan pressas mot plattan utan att vara låst i en viss höjd eller position.

Kakel och klinkersåg

En klinkersåg är till stor hjälp när du ska skära klinker som är betydligt svårare att såga i än kakel. Klinkersågar finns även som vattensåg, där vattnet kyler ner sågbladet och ger ett bättre resultat samtidigt som det förlänger livslängden på sågbladet. En klinkersåg fungerar även för att skära kakel och andra keramiska plattor.

Att sätta upp kakel på egen hand

För själva arbetet av att sätta upp kakel är det många moment, men som inte kräver mycket tid. Så snart ytan du ska kakla är jämn med antingen betongvägg, träpaneler eller gipsskivor är du redo för att sätta upp kakelplattorna. Innan du börjar med det är det däremot bäst att täcka bänkar, golv eller skåp med täckplast eller skyddspapper. Dessa bör ligga kvar tills projektet är helt klart för att undvika spill och avfärgningar som inte går bort särskilt enkelt.

Fuktspärrar/primer

Första lagret under kaklet behöver vara en fuktspärr för att slippa fukt och mögel i gipsskiva eller ruttnande träpaneler. Du målar primern över din väggyta, enklast med hjälp av en bred pensel för att täcka för känsliga delar av väggen, både för att fogen ska fästa, men också som hjälp för att motverka fukt i väggarna.

Kakelfix

När du applicerar sättmassan är det alltid bäst att börja i ett hörn och arbeta utåt. Använd en spackelspade för att göra horisontella dragningar på väggen som ger bättre fäste. Sättmassan stelnar snabbt så arbeta med mindre ytor åt gången och jobba dig utåt. Lägg ett fogsnöre mot bänken eller golvet för att få rätt avstånd till kakelplattorna. När du fått upp första plattan sätter du fogkryss i hörnet av din platta, eller utstickandes mellan för att få rätt avstånd mellan plattorna så att det ser snyggt och välgjort ut.

Fogmassa

När alla plattor sitter på plats och sättmassan har torkat är det dags att fukta och fylla mellanrummen med fogmassa. Använd en fogbräda eller gummispackel för att dra ut fogen diagonalt i mönster över mellanrummen för att se till att massan verkligen kommer in överallt. När du känner att all yta är täckt använder du en kakelsvamp eller tvättdyna för att torka bort överflödig massa innan den torkar helt. Använd sedan vattenfast silikon för att fylla mellanrummet mot bänkskiva.

Redskap för att sätta kakel

  • Kakelkors
  • Vattenpass eller korslaser
  • Murslev
  • Kakelsvamp eller tvättdyna
  • Kakelhålsåg för eluttag eller rör
  • Pensel eller färgroller
  • Fogsnöre
  • Gummispackel
  • Maskeringstejp