En enkel åtgärd för att förnya i hemmet är att måla väggar inomhus. Hur man målar en vägg kan tyckas enkelt, men de viktiga stegen dessförinnan, som att rengöra väggen ordentligt, glöms ofta bort. Att tvätta väggar innan målning är ett avgörande steg för att uppnå ett professionellt och bestående resultat. Vi går här igenom steg för steg hur du förbereder väggarna för bästa möjliga resultat.

Därför är det viktigt att tvätta väggen

När du ska måla en vägg ger en ren yta bättre fäste för färgen, vilket minimerar risken för flagnande färg och ojämna ytor. Det du vill göra är att ta bort smuts och damm som kan hindra färgen från att fästa ordentligt. Du vill även få bort fett och olja som kan orsaka missfärgning och glans på den målade ytan. Detta är extra viktigt att tänka på i rum som köket där väggarna har en tendens att bli extra flottiga. När du tvättar väggar innan målning ger det inte bara bättre vidhäftning för färgen, vilket gör att den sitter bättre och håller längre. Det kan även avlägsna mikroorganismer som kan orsaka mögel och svamp.

Målartvätt

Målartvätt är ett speciellt rengöringsmedel som är framtaget för att avlägsna smuts, damm, fett, olja och mögel från väggar. Den finns både i flytande koncentrat, praktisk färdigblandad sprayflaska eller som servetter och dukar att fästa på förlängningsskaft. Detta medel gör rengöringsarbetet enkelt, snabbt och effektivt när du ska måla väggar.

Gör så här:

  1. Välj en målartvätt som passar det material som du ska rengöra.
  2. Tvätta ytan noggrant med svamp eller trasa tills ytan är helt ren.
  3. Tvätt därefter med rent vatten och låt ytan torka.
  4. När ytan är torr kan du måla väggen.

Diskmedel istället för målartvätt

I vissa fall kan du använda diskmedel istället för målartvätt när du ska tvätta väggar innan målning. Det är ett billigare alternativ och finns redan i de flesta hushåll. Risken är att det kan lämna rester på väggen. Blanda några droppar diskmedel i varmt vatten och använd en mikrofibertrasa för att torka av väggen. Skölj sedan noggrant med rent vatten.

Såpa

Även såpa är ett alternativ till målartvätt och är både miljövänligt och skonsamt. Du använder såpan på samma sätt som diskmedel genom att blanda några droppar såpa i varmt vatten och sedan använd en mikrofibertrasa för att torka av väggen. Glöm inte att tvätta med rent vatten och låta ytan torka.

Efter tvättningen

När du har tvättat väggen är det viktigt att låta den torka helt innan du fortsätter med nästa steg. Det kan ta upp mot en dag för ytan att torka och du kan använda en fläkt eller avfuktare för att påskynda torkningen. När väggen är torr kan du börja med följande steg:

Spackla

Spackling är en avgörande del av förberedelserna innan du målar en inomhusvägg. Att fylla i ojämnheter och hål med spackel ger en jämn och slät yta som gör att färgen fäster bättre och ger ett professionellt resultat. Det finns olika typer av spackel på marknaden, exempelvis finspackel, grovspackel, skarvspackel och våtspackel – välj rätt typ för din vägg. Applicera spacklet där det behövs för att få en jämn och slät yta. Du kan behöva upprepa spacklingen för att uppnå önskat resultat. Låt spacklet torka helt innan du går vidare till nästa steg.

Slipa

När du har spacklat färdigt är det dags att slipa hela väggen för att få en jämn yta. Använd sandpapper med lämplig grovlek. Det finns oftast i tre olika varianter: grovt, medium och fint. Vi rekommenderar att du börjar med grovt eller medium och avslutar med fint. Om det är en stor yta som du ska slipa kan du använda en slipmaskin. Glöm inte att täcka ytor med plast för att undvika att slipdamm lägger sig på möbler eller kommer in till ett annat rum. Dammsug eller torka av den slipade ytan innan du går vidare till nästa steg.

Måla

Det kan vara enklare sagt än gjort att veta hur man målar en vägg, och som du kanske förstår är förarbetet nyckeln till ett bra resultat. Med noggranna förberedelser kan det bli en ren fröjd att måla vägg. Börja med att grundmåla om din yta kräver det. Det hjälper till att täcka fläckar och ojämnheter samt ger bättre vidhäftning. Var noga med att använda både färg, penslar och rollers av hög kvalitet för få bästa möjliga resultat. Måla din vägg i omgångar tills du uppnått önskat resultat.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att du får ett professionellt och bestående resultat när du målar dina väggar.