Systemutvecklare är en eftertraktad yrkesgrupp med goda jobbmöjligheter. De ansvarar för att designa, utveckla, testa och implementera programvara och system. Om du är intresserad av IT och har en problemlösande förmåga, kan en karriär som systemutvecklare vara perfekt för dig. Vi ger dig här en översikt över hur du kan bli systemutvecklare, inklusive olika typer av utbildningar med olika inriktningar, hur arbetsmarknaden ser ut och vad det finns för möjligheter till jobb.

Detta yrke passar dig som har en analytisk förmåga, är noggrann och har öga för detaljer, är både lösningsorienterad och en problemlösare. En dos kreativitet är också en fördel när något nytt ska skapas, men också för att lösa ett problem.

Olika typer av systemutvecklare

Det finns många olika typer av systemutvecklare, med varierande specialiseringar och kompetensområden. Överlag är arbetsuppgfiterna att skapa smidiga och effektiva lösningar för företag och organisationers digitala system. Några exempel på vanliga roller inkluderar:

.NET-utvecklare

Använder sig av Microsofts .NET-ramverk för att skapa programvara och system. Det kan vara både utveckling för databaser, molntjänster eller applikationer. Oftast arbetar du i ett team där ni designar och utformar men också testar kod. Systemutvecklare-utbildning med inriktning .NET finns hos bland annat Newton där du under 2 år får både teoretiska och praktiska kunskaper för yrket. I denna YH-utbildning ingår det två praktikperioder där du får möjlighet att knyta viktiga kontakter som hjälper dig inleda in nya karriär.

Javautvecklare

Använder sig av programmeringsspråket Java för att skapa plattformsoberoende programvara. Det är ett populärt programmeringsspråk som många större system använder sig av vilket gör att en Javautvecklare har en viktig roll i en organisation. Läs till Javautvecklare hos IT-högskolan och lär dig alla grunder som behövs för att ta dig an yrkes utmaningar. Du kommer under utbildningen att arbeta både back-end och front-end och skapa applikationer samt system i ett agilt team med moderna arbetsmetoder. Du får sedan praktisera dina kunskaper under LIA-perioder innan du är redo för arbetslivet.

IT-tekniker

Som IT-tekniker installerar, konfigurerar och underhåller du IT-system och nätverk. Denna roll kräver en bred kompetens, både teknisk och att hantera supportrelaterade frågor. Det finns ingen specifik utbildning till att bli IT-tekniker utan du kan exempelvis ha läst el- och energiprogrammet eller annan eftergymnasial utbildning eller yrkesutbildning med inriktning på IT.

UX-designer

I denna roll fokuserar du på användarupplevelse och designar intuitiva och användarvänliga gränssnitt för programvara och system. Hos EC Utbildning kan du under 2 år läsa en YH-utbildning som ger dig alla grunder du behöver för att tillgodose användarnas behov och skapa riktigt bra användarupplevelser. Efter avslutad utbildning är dina möjligheter många och varierande då det i princip i alla branscher idag används system som behöver bara användarvänliga och estetiskt tilltalande.

Arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden för systemutvecklare är stark och det finns en stor efterfrågan på kvalificerade yrkespersoner enligt Arbetsförmedlingens undersökning, detta gäller både nu och på fem års sikt framåt i tiden. Systemutvecklare kan arbeta inom en rad olika branscher, till exempel:

  • IT-branschen
  • Offentlig sektor
  • Bank- och finansbranschen
  • Industri
  • Handel

Frågor och svar

Vanliga frågor som kan uppstå när det kommer till att utbilda sig till systemutvecklare kan vara:

Finns distansutbildningar för systemutvecklare?

Ja, det finns många distansutbildningar där du kan läsa till systemutvecklare. Dessa kan vara ett bra alternativ om du vill studera på deltid eller om du inte bor i närheten av en högskola eller universitet.

Hur mycket tjänar en systemutvecklare?

Lönen för en systemutvecklare varierar beroende på utbildning, erfarenhet och arbetsplats. Enligt Statistiska centralbyrån var medellönen för en systemutvecklare 50 700 kronor per månad 2024.

Vilka behörigheter behövs?

För att bli systemutvecklare behöver du vanligtvis ha minst gymnasieexamen med godkänt i matematik och programmering. Vissa utbildningar kräver även relevant arbetslivserfarenhet.