Plattformsvagn

Plattformsvagn är en typ av transportvagn som vanligtvis används för att transportera varor eller material inom industri eller lagermiljöer. Den består av en plattform monterad på fyra hjul och kan dras eller skjutas för hand eller med hjälp av ett dragfordon. Plattformsvagnar finns i olika storlekar och kapaciteter för att passa olika behov och kan också utrustas med tillbehör som korgar eller lådor för att organisera och säkra lasten. De kallas även rullvagnar.

Typer av plattformsvagnar

Platåvagnar

Platåvagnar är en typ av plattformsvagn som är särskilt utformad för att säkra lasten under transport. Dessa vagnar har vanligtvis en hög plattform för att hålla lasten på plats och förhindra att den rör sig under transporten.

Transportvagnar

Transportvagnar är en typ av plattformsvagn som är speciellt utformad för att effektivt förflytta last från en plats till en annan. Transportvagnar har vanligtvis en låg design och kan kopplas till lastmaskiner som truckar eller lyftanordningar för att förflytta lasten på ett säkert sätt.

Hydrauliska transportvagnar

Hydrauliska transportvagnar är en särskild typ av plattformsvagn som är utrustad med en hydraulisk lyftanordning för att enkelt hantera lasten. Den hydrauliska lyftanordningen gör att hydrauliska plattformsvagnar kan höjas och sänkas efter behov, vilket gör dem särskilt användbara vid lastning och lossning. Dessutom kan dessa vagnar enkelt kopplas till lastmaskiner som truckar för att förflytta lasten på ett smidigt sätt.

Färdiga transportvagnar

Färdiga transportvagnar är en speciell typ av plattformsvagn som är särskilt utformad för att hålla lasten på plats under transport. Dessa vagnar har vanligtvis en ram tillverkad av betongmaterial, vilket ger en robust och hållbar struktur som kan hantera tunga laster. Den starka betongramen gör också att färdiga transportvagnar är mer motståndskraftiga mot skador än de med träramar.

Var kan man köpa plattformsvagnar?

Du kan hitta ett brett utbud av platåvagnar till försäljning från flera företag. Genom att söka på internet kan du enkelt söka efter olika typer av transportvagnar, inklusive platåvagnar, från olika leverantörer. Det är rekommenderat att du jämför olika företags sortiment för att hitta den perfekta transportvagnen som matchar dina behov. Om du vill ha en bekväm lösning kan du besöka Runa Metall för att se deras sortiment av plattformsvagnar. Dessutom kan du också hitta begagnade platåvagnar till försäljning på Blocket om du letar efter ett bra pris.

Bild från runametall.com

Vilka är de vanligaste användningsområdena för en smal rullvagn?

En smal rullvagn är en särskild typ av transportvagn som används för att effektivt och säkert transportera gods. Dessa vagnar har vanligtvis en hög profil och en omloppsplatta som ligger i samma nivå som järnvägsspåret, vilket gör att lastningen kan ske utan behov av lyft eller flytt av godset. Å andra sidan är en låg transportvagn ett transportfordon som är speciellt utformat för att ta sig fram på vanliga vägar och kan transportera gods till avlägsna platser. Dessa vagnar är kortare, lättare och har en mindre omloppsplatta än plattformsvagnar. Användningsområden för låga transportvagnar inkluderar transport av gods till mindre stationer eller på kortare vägar som är för små för traditionella järnvägsspår.

Vad är skillnaden mellan en låg transportvagn och en plattformsvagn?

Låg transportvagn:

  • Har en lägre höjd än en plattformsvagn.
  • Har ofta en ramp för att enkelt kunna lasta och lossa material.
  • Är utformad för att bära tunga laster, som fordon eller stora maskiner.
  • Har ofta en robust konstruktion med hjulupphängningar och fjädring för att klara av ojämna ytor och tunga laster.
  • Kan ha flera axlar för att fördela vikten på ett jämnt sätt.

Plattformsvagn:

  • Har en högre höjd än en låg transportvagn.
  • Har vanligtvis en plattform som kan vara öppen eller ha sidoväggar för att bära mindre laster, som pallar eller lådor.
  • Är ofta lättare än en låg transportvagn och kan dras av mindre fordon.
  • Kan vara mer manövrerbar än en låg transportvagn och vara lämplig för arbete i trånga utrymmen.
  • Har vanligtvis färre axlar än en låg transportvagn och är inte utformad för att bära tunga laster.