Plasmaskärare är mycket bra alternativ för den som söker ett lättanvänt verktyg som kan användas för att skära ledande metaller och stål. Plasmaskärning är något som fungerar till både tjocka och tunnare metaller. De mindre skärarna kan användas till 38 mm metall, medan tunga plasmaskärare kan hantera 150 mm metall utan problem.

Vad är plasmaskärare?

Plasmaskärare är en typ av verktyg som är framtaget för att kunna skära igenom stål, plåt och andra metaller. Maskinen använder sig av en elektrisk båge med högspänning, kombinerat med komprimerad gas. Val av plasmaskärare och plasmaskärutrustning är väldigt viktigt. Teknikledande produkter med hög kvalité erbjuder Axson.se med märket Thermal Dynamics för dig som är på jakt efter en plasmaskärare.

Denna maskin används mycket inom industrin och kommer med en rad olika fördelar. Bland annat kan den skära hela fem gånger snabbare än många andra alternativ och ett flertal modellen kan även användas som gjutare. Utöver fördelarna finns det även nackdelar som är viktiga att veta om. Det är till exempel inte ovanligt att munstycken behöver bytas ut och du kan heller inte använda den för att skära plast eller trä.

Hur fungerar plasmaskärare?

Den gas som används till plasmaskärare är vanligtvis luft och orsakar således ingen brandrisk. Med hjälp av den inre elektroden och gasen kan en elektrisk båge framställas och när bågen kommer i kontakt med arbetsstycket uppstår en mycket hög värmekrets som gör att sektionen smälter.

Plasmaskäraren lämnar väldigt lite slagg efter sig och kan komma upp till riktigt höga hastigheter och temperaturer, upp mot 30 000 grader Fahrenheit i vissa fall.

Vanliga användningsområden för plasmaskärare

Plasmaskärning är ett lämpligt alternativ när du vill utföra bågmejsling eller skärning i material som stål, plåt, aluminium, mässing och rostfritt. Maskinen kan även användas för andra typer av ledande metaller, men passar inte för trä eller plast. Ett stort plus är att plasmaskärning är betydligt mindre brandfarligt än den traditionella och vanliga gasskärningen. Här används nämligen inga brandfarliga gaser, utan endast luft.