Det finns många olika typer av sågar som gör nytta inom en mängd olika områden eller nischade arbeten. Du kan även hyra såg och kapningsverktyg från Cramo, där du hittar det mesta du kan behöva inom entreprenad, varav företagskunder har möjlighet att få sina redskap levererade. Som privatperson har du möjlighet att hämta ut dina redskap i någon av Cramos depåer.

Olika sågar och användningsområden

Det finns olika sågar för det mesta, även om de vanliga varianterna passar de flesta mjukare och enklare material.

Bordssåg

En bordssåg är inte nödvändigtvis anpassat efter ett syfte, utan kan vara till för alla möjliga material med den gemensamma nämnaren att de brukar monteras upp som ett bord inför användning. En bordssåg kan användas för att kapa sten, trä eller kakel, bland andra sågvänliga material.

Stensåg

En stensåg kan användas för att enklare såga igenom stenplattor, tegelsten eller marmorskivor. I de flesta fall kommer de i form av en bordssåg då en sten är så pass svår att såga igenom, vilket enkelt kan leda till skador om man sågar på fri hand.

Betongsåg

Med en betongsåg kan du enkelt såga igenom betongblock eller göra det enklare att dekonstruera betonggolv, betongväggar eller husgrunder. Du kan även använda en betongsåg för att såga ut hål i väggen för att montera in fönster, dörrar, ventilation eller stationär inredning.

Kakel- och klinkersåg

En kakelsåg eller klinkersåg används för att kapa kakel och klinker i jämna och precisa bitar för att passa efter vägg, rör eller förbestämt mönster på golvet. En kakelsåg är oftast en enklare variant som skär igenom mer porösa material, medan en klinkersåg mer efterliknar en stensåg.

Golvsåg

Det finns stunder där det underlättar att använda en golvsåg för att såga betong och asfalt bland annat med raka linjer som kan följas med hjälp av hjul på sågen. Golvsågar är något dyrare än de vanliga varianterna just för det förbättrade säkerheten som tillkommer när man kör sågen på hjul, vilket gör att du inte riskerar att slinka med sågen och orsaka en olycka.

Cramo erbjuder ett omfattande utbud av golvsågar för uthyrning, som passar olika behov och projekt. Deras sortiment inkluderar kraftfulla golvsågar för både betong och asfalt som är idealiska inom flera användningsområden, inklusive service- och reparationsarbeten på vägar och mindre ytor.

Nedkylning av sågblad

När du sågar i hårda och svåra material blir ditt sågblad lätt överhettat, vilket gör att det expanderar och sågningen blir trögare. Detta gör även att sågbladets livslängd blir kortare, men detta är enkelt att motarbeta. Ta gärna pauser i arbetet om märker att sågbladet blir för varmt, eller skaffa såg med vattenkylning.