I många arbeten och framför allt arbete inom bygg tar knäna otroligt mycket stryk från rörelser och underlag. Det är viktigt att dina knän kan klara belastning, lyft, vridningar och tryck från underlaget i många år. Därför måste du komma ihåg att jobba mer ergonomiskt och om det inte går skydda dina knän så gott det går.

Arbetsbyxa med knäskydd

Arbetsbyxor med knäskydd är en helhetslösning för att ta hand om dina knän. Knäskydd med kardborreband eller resår som man drar utanpå byxorna har fördelen att de också skyddar dina byxor om de sitter utanpå. Men i övrigt är de tyvärr ofta mer strul än vad de tycks vara värda och då blir det inte att man tar på sig knäskydden.

Rekommenderade arbetsbyxor med knäskydd

Wexman är ett företag med stort fokus på kvaliteten av sina produkter och alltid ett säkert kort när det kommer till bra arbetsbyxor och varselbyxor. Till en början var de bara återförsäljare men för att säkerställa kvaliteten och erbjuda bra garanti på arbetskläder designar och tillverkar de nu sina egna. Därför kan de leverera billiga arbetsbyxor som är slitstarka utan att tumma på kvaliteten.

Det finns såklart många företag som också erbjuder knäskydd som sitter inne i arbetsbyxorna. Beijer Byggvaror och andra byggvaru-sidor har flera ergonomiska knäskydd som också passar i arbetsbyxor. Det blir såklart bäst om man väljer knäskydd efter modell på byxorna då de är gjorda för varandra och att allt ska sitta på plats.

Byggarbetare justerar sina arbetsbyxor med knäskydd

Hantverksbyxa Zolid Pro Wexman

I de här byxorna kan du bekvämt få ner halva verktygslådan och de håller sig fortfarande bekväma. Med 4-vägs stretch i lederna håller du dig rörlig och bekväm i alla situationer på jobbet. De har säkra fickor med dragkedja så du behöver inte oroa dig för att tappa något.

Varselbyxor Stretch High-Vis Pro Wexman

High-Vis Pro är inte bara gjorda för att synas utan även för att tåla otroligt mycket stryk under arbetsdagen. Hängfickorna är förstärkta med ett väldigt slitstarkt innertyg och extra sömmar så du kommer inte få några problem med dem i första laget.
Trots den bastanta konstruktionen är de väldigt bekväma med stretch i både lederna och midjan.

Hantverksbyxa 288 FAS Fristads

288 FAS är en byxmodell som hängt med i 60 år. De har en nästan oöverträffad slitstyrka och är väldigt bekväma. Med knäfickor i slitstarkt nylon kommer de att hänga med ett tag. Trivs du i dessa kommer du att kunna hitta dem igen då de har en tidlös och mycket praktisk design.

Zolid Pro Knäskydd Wexman

Zolid Pro knäskydden är väldigt bekväma när du behöver sitta på knä under en lång tid. De finns både i 22mm och 12mm. I stället för att vara gjorda i vanlig skumplast är de här gjorda i ett gelmaterial som fördelar trycket jämt över hela knät och de fungerar väldigt bra även på ojämna underlag.

Ergonomiska knäskydd Wexman

Wexmans ergonomiska knäskydd passar perfekt till deras High-Vis Pro och Carbon Pro byxor och är väldigt bekväma.
Om du behöver kan du klippa av den nedre dämpningen så passar de och sitter bekvämare även i mindre storlekar.

9200 KP – Knäskydd Fristads

Fristads knäskydd 9200 KP är väldigt bekväma under en arbetsdag. Det finns en risk att man glömmer att man har dem på sig. Det finns helt klart knäskydd som skyddar under längre tider på knä bättre men de är väldigt bekväma att gå runt i så helt klart perfekt för den som har omväxlande arbetsställningar.

Arbetsbyxor med knäskydd har en mycket stor fördel att de är lätthanterliga. Du sätter in knäskydd i skumplast i en inbyggd ficka och sen kan knäskydden för det mesta stanna kvar där tills nästa tvätt. Knäskydd för arbetsbyxor är ganska mycket billigare jämfört med de fristående men såklart behöver man byxor de passar i.

En nackdel för arbetsbyxor med knäskydd har är att med insydda knäskydd eller arbetsbyxor med knäskyddsfickor så sliter du direkt på byxorna när du jobbar på knä. Alla arbetsbyxor är inte skapade lika och det kan vara värt att gå på kvalitet när du tittar på arbetsbyxor med knäskydd. Arbetsbyxor med förstärkning är väl värt att leta efter så att både knä och arbetsbyxor håller längre.

Vilka knäskydd ska man ha?

Det är inte alltid lätt att direkt hitta rätt knäskydd. Golvläggning, bygg och trädgårdsarbete har olika krav på sig hur länge man ligger på knä eller hur tuff belastningen är och bästa knäskydd för dig kommer kanske inte vara bästa knäskydd för någon annan. En tumregel är att desto oftare eller längre du sitter på knä desto tjockare knäskydd ska du ha. Alltför tjocka knäskydd kan dock vara obekväma när du är uppe och går.

Då kan det vara bra att använda knäskydd som är lätta att ta av och på. Ox-on knäskydd från Beijer är ett exempel på väldigt bra knäskydd som är lätta att ta av och på snabbt men som ändå ger väldigt bra komfort. För riktigt tuffa underlag kan du använda ett knäskydd som KneeTek Basic Black, ett knäskydd i hårdplast som kan användas på alla underlag både inom- och utomhus.

Mer om skyddsutrustning och ergonomi på arbetsplatsen

Några viktiga punkter att tänka på när det kommer till skyddsutrustning är att de ska vara anpassade för förhållandena på arbetsplatsen. Därför kan det komma att du behöver använda exempelvis varselbyxor i stället för bara vanliga arbetsbyxor vid tillfällen.

Arbetsmiljöverket har en mycket bra broschyr om belastning och arbetsställningar inom byggbranschen. Den kan helt klart vara värd en läsning. De tar även upp och beskriver hur riskbedömningar ska göras för skyddsutrustning.