Det är inte bara höstkylan som kortar ner användandet av uteplatsen. Om din uteplats ligger både vindstilla och i söderläge utan naturlig skugga från träd eller annat kan det bli olidligt varmt på altanen. Då är det bäst att skydda sig från solen med rätt solskydd för uteplatsen.

Billiga terrassmarkiser till din altan

Skånska byggvaror

Skånska byggvaror
  • Grym kundtjänst
  • Kan hjälpa dig hitta hantverkare
Se priser och modeller
Hemfint.se
  • Billiga markiser i standardformat
  • Ofta kampanjer och erbjudanden
Se priser och modeller

Det enklaste och ofta billigaste lösningen är att köpa en billig markis direkt från hyllan, förmåttad och redo att monteras. Billiga terrassmarkiser i en standardbredd fungerar ofta väldigt bra för de allra flesta. De har också fördelen att om de är billiga är det inte en så stor utgift att ersätta om du skulle ha oturen att de exempelvis blåser sönder. Det är inte heller en liten skillnad i pris.

En annan fördel är att många markiser i standardbredd inte kommer ha några sömmar i tyget. Om du specialbeställer en bredd sys de ofta ur remsor av tyg som är strax över en meter breda. Det betyder att du kan få många sömmar över tyget. Sömmar gör inget negativ för hållbarheten men de kan synas och sticka ut på enfärgade markiser. I mönstrat och flerfärgat tyg är sömmarna enkla att dölja.

Det är ofta mer än dubbelt så dyrt att specialbeställa en markis som att plocka en billig markis från lagerhyllan. Om du köpt din terrassmarkis billigt får du också pengar över att skaffa tillbehör som motor och sensorer som kan hjälpa dig att styra markisen.

Sätt upp terrassmarkis billigt

Idag är det mycket enkelt att montera upp sin egen markis. Säljsidor som Skånska Byggvaror och hemfint.se har bra guider på hur man monterar upp sin markis. Lite händig får du såklart vara då det ändå handlar om att borra och skruva i din husfasad. Läs instruktionerna som följer med noggrant och planera varje steg i förväg.

Det tar ca 45 minuter att montera upp en markis och du behöver någon som hjälper dig med att lyfta och få markisen på plats. Beroende på vilken sorts fasad du har kan du behöva lite olika borr och fästen. En borrmaskin och skruvdragare är helt klart att föredra för monteringen mot att göra det för hand. I övrigt kan ett vattenpass vara bra om du inte har ett fönsterbräde eller fönsterfoder att rätta dig efter.

Fördelen med att anlita någon är att det kommer på plats direkt och utan problem. Om du valt att specialbeställa en markis med anpassade mått och tyg kan ofta företaget du beställt av även erbjuda montering. Det är såklart en extra kostnad att anlita någon men i utbyte får du också garanti på monteringen och att allt sitter som det ska.

Terrassmarkis som solskyddar altanen

Markis med motor eller inte

Att automatisera sin markis handlar verkligen inte bara om bekvämlighet. Att montera in en motor gör det såklart enklare för alla i familjen att kunna fälla ut markisen när det behövs; men om du samtidigt ansluter motorn till en vädersensor som mäter vind, sol, och regn kan du känna dig trygg att markisen är skyddad från vädrets makter och därmed kommer att hålla längre.

Med det sagt så är det väldigt bekvämt med en motor och vädersensor kopplad till markisen. Utifrån efter vilka värden du själv ställer in sköts markisen helt automatiskt. Den går ut när solen är för stark och in när det börjar blåsa för mycket. Om du är på jobbet eller bortrest går markisen ut per automatik och håller klimatet på din altan och inomhus svalt. Det ger också en trygghet i att huset ser mer bebott ut när du inte är hemma.