Ett system för hantering av lagerutrymme är nödvändigt för alla företag som hanterar fysiska varor. Ett effektivt system underlättar både hantering av lager men även allt som berör logistik och dokumentation.

I artikeln kan du läsa om hur ett lagerhanteringssystem fungerar och vilka olika system som finns att välja mellan.

Vad är ett lagerhanteringssystem (WMS)?

Ett lagerhanteringssystem, även känt som Warehouse Management System (WMS), är ett mjukvarusystem designat för att stödja och optimera lagerfunktioner och processer. Dessa system ger en central plats där allt från varuflöden till ordrar och inventering kan hanteras effektivt.

Ett exempel på ett lagerhanteringssystem är Cloud Connection. Företaget erbjuder flera lösningar för olika WMS anpassat efter din verksamhet, inklusive Ongoing WMS och BxSoftware.

Dessa system är designade för att vara flexibla och molnbaserade, vilket gör det enkelt att komma igång och kostnadseffektivt att använda. Dessutom är de fullt integrerade med ditt affärssystem, vilket gör det enklare att hantera alla aspekter av din verksamhet från en central plats.

Olika system för lagerhantering

För att lättare jämföra olika system för lagenhantering har vi samlat en lista över bra mjukvarusystem.

Ongoing WMS

Ongoing WMS är ett lagerhanteringssystem som erbjuder många kraftfulla funktioner. Dessa inkluderar:

 • Flerlagerhantering
 • Multi-klient
 • Enkel inställning per användare och språk
 • En rad orderhanteringsfunktioner

Med Ongoing WMS kan du enkelt hantera inleveranser med eller utan inköpsorder, utleveranser, flerplock, samleveranser, returer, avvikelsehantering, lagerplatsförslag och mycket mer.

Bitlog WMS

Bitlog WMS erbjuder en snabb och kostnadseffektiv arbetsprocess, samtidigt som du behåller fullständig kontroll över:

 • Plockning
 • Packning
 • Orderstatus
 • Lagersaldo

Systemet är utformat för att vara lätt att lära sig och intuitivt att använda. Nyanställda kan bli självständiga och produktiva inom bara några timmar.

BxSoftware

BxSoftware är ett annat system som körs på handdator, smartphone eller surfplatta med Android eller iOS. All konfiguration sker via ett lättanvänt webbgränssnitt.

Med BxSoftware kan du anpassa menyerna i handdatorn efter behov och önskemål. Det behövs ingen programmering. Det går att få fram mycket information: varumottag, säljorder, beställning, utskrift av etiketter, batchnummer, serienummer m.fl.

Varför är WMS viktigt?

Lagerhanteringssystem spelar en avgörande roll i att säkerställa att företag kan växa och skala utan ansträngning. Med rätt system kan företag öka sin lönsamhet genom att effektivisera sina lagerprocesser. Detta innebär att de kan hantera större lagerflöden snabbare, vilket i sin tur gör att verksamheten kan växa med samma personalstyrka.

Förutom att spara tid och pengar, ger lagerhanteringssystem personal möjlighet att bli mer produktiva. Med smarta och enkla logistiklösningar, som handdatorer för personalen, kan arbetskvaliteten ökas och det lönar sig på både kort och lång sikt. Rätt information och spårbara leveranser minskar returer och höjer kundnöjdhet.

Fördelar

 • Effektivitet: Lagerhanteringssystem kan öka effektiviteten genom att automatisera många av de manuella uppgifterna som är förknippade med lagerhantering.
 • Noggrannhet: Genom att använda ett lagerhanteringssystem kan företag minska risken för fel, vilket kan leda till färre returer och högre kundnöjdhet.
 • Kostnadsbesparingar: Genom att effektivisera lagerprocesser kan företag minska sina driftskostnader, vilket kan leda till högre lönsamhet.
 • Skalbarhet: Lagerhanteringssystem är skalbara, vilket innebär att de kan växa med företaget och anpassas efter förändrade affärsbehov.

Hur väljer man rätt?

När det gäller att välja rätt lagerhanteringssystem för ditt företag, finns det några viktiga faktorer att överväga.

Företagets unika behov och krav

Vilka är dina nuvarande utmaningar när det gäller lagerhantering? Vilka mål har du för framtiden? Genom att svara på dessa frågor kan du få en bättre förståelse för vilken typ av system som skulle vara mest fördelaktigt för ditt företag.

Systemets användarvänlighet

Ett system som är svårt att använda kommer inte att vara effektivt, oavsett hur många avancerade funktioner det har. Se till att välja ett system som är intuitivt och lätt att lära sig, så att dina anställda kan börja använda det så snabbt som möjligt.

Systemets skalbarhet

Ditt företag kommer förhoppningsvis att växa och utvecklas över tid, och du vill ha ett system som kan växa med dig. Se till att välja ett system som kan skalas upp för att möta dina framtida behov.