Att bygga garage med övervåning blir allt vanligare för såväl villaägare som stugägare. Det ger en tillgång att skapa ett utrymme för sommarstuga, gästrum eller lägenhet ovanpå garaget. Många ser fördelar med att kunna dra nytta av den extra platsen som blir ovanpå ett fristående garage och det blir allt vanligare att bygga garage med övervåning.

Köp eller bygg garage med övervåning

Mellby Garage
  • Färdiga lösningar
  • Prisförslag direkt
  • Mycket erfarenhet
Begär offert
Beijer Byggmaterial
  • Billigt byggmaterial
  • Grym kundtjänst
  • Kan hjälpa dig hitta hantverkare
Kolla priser
Byggmax
  • Hjälpsam personal
  • Allt du behöver under ett tak
  • Enkel hemleverans
Kolla priser

Garage med gästrum

Utnyttja utrymmet bättre skaffa dig ett garage med gästrum. Oavsett om det är för ett extrarum för tonåringen eller som gästrum till släkten. Ett garage med övervåning går att anpassa helt efter önskemål och behov. Fullstor lägenhet eller en enkel ateljé med pentry, garage med port på långsidan eller kortsidan, eller andra kombinationer är väldigt enkla att göra för att vara så effektiva med ytan som möjligt.

Skulle du redan ha ett garage kan det vara en enkel lösning att utföra bygget med ett taklyft. Då kan du snabbt få uppgraderat ditt befintliga garage med övervåning. Andra enkla lösningar är att köpa en "garage med övervåning byggsats". Flera företag, så som tidigare nämnda Mellby Garage, har förfixade byggsatser eller modul garage som kan passa bra och är enkla att bygga ihop.

Garage med lägenhet ovanpå

Ge dig själv en stadig extra inkomst. Garage med boende för uthyrning kan garage med övervåning vara en god investering. Att ha en lägenhet separerad från huset ger även den extra fördelen att det blir en separat ingång, eget badrum och köksyta. Det för med sig att det extra utrymmet blir väldigt enkelt och bekvämt att erbjuda som gästhus samt att hyra ut som lägenhet eller för tillfälliga uthyrningar som exempelvis Airbnb. Detta blir såklart mer eller mindre värt beroende på vilket läge huset har. För ett område med bostadsbrist och hög efterfrågan kan det bli en mycket stor bonusinkomst varje månad och snart har garaget betalat sig själv.

Avskilt och säkert utrymme

Om ditt garage redan ligger separat från huset kan en lägenhet eller ett aktivitets och hobbyutrymme som ateljé vara perfekt. Med ett fristående garage med lägenhet blir det en utomordentligt bra barriär mot störande ljud från boende eller aktiviteter. Det är inte heller bara ur ett rent bekvämlighetsperspektiv det blir bättre. Med ett fristående garage med lägenhet minskar också risken att en brand som uppstår skulle sprida sig från en bostad till den andra. Det gör det hela enklare med.

Enkelt att bygga eller renovera

Om du går i tankarna att bygga ut ditt hem eller renovera en del av hemmet för att skapa mer yta så kan en lägenhet ovanpå garaget vara en lösning som är lätt att glömma. Bygget av ett nytt garage och lägenhet eller att bygga ut ett nuvarande garage med övervåning kommer att vara mindre störande för ditt dagliga boende än en renovering i boningshuset kommer att vara.

Om du ändå planerat att renovera boningshuset kan det också vara värt att byggt färdigt lägenheten på garaget först. Detta ger dig ett hem bredvid hemmet för de perioder när renoveringen är som stökigast. Att slippa bo i ett byggkaos under flera veckor är värt oerhört mycket.

En plan för framtiden

Även om du till en början inte själv har nytta av en till bostadsdel finns den tillgänglig för dig när du inte har några hyresgäster. Det är många som bygger den här typen av extra bostad för att låta barnen ta över lägenheten när de blir äldre. Det blir till en perfekt bostad för dem under de sista tonåren eller första åren i vuxenlivet. Tydligt avskilt från hemmet och de kan hålla i eget hushåll men tryggheten av närheten kan ändå behållas.

I vissa fall blir det en omvänd flytt då föräldrarna flyttar in i lägenheten och de vuxna barnen bor kvar eller flyttar in i den större bostaden när de behöver utrymmet för att bilda egen familj.

Saker att tänka på

Bygglov för garage med övervåning

Om du ska renovera ett garage för att lägga till en lägenhet är det viktigt att du söker bygglov för detta. I februari 2021 tog Mark- och miljööverdomstolen (MÖD 2021-02-01, mål nr P 13386-19) upp frågan och kom fram till att en så stor ändring måste en bygglovsförfrågan göras och godkännas innan du får göra ändringen, läs gärna mer på boverket.se. Samma sak gäller såklart för nybyggen och det kan vara bra att kolla upp exakt vilka regler för bygglov som finns i din kommun.

Detaljplan

För eget bruk är det oftast lugnt med det som står i detaljplanen och det enda som kan sätta stopp är om det finns regler för höjd på tillbyggnader eller regler om fristående byggnader. Det kan finnas regler kring att bygga för kommersiellt syfte att hyra ut men det är sällan och för en enstaka lägenhet i ett garage med övervåning är det svårt att argumentera att det ska tolkas som kommersiellt ändamål.