Tejp är en oumbärlig produkt för hantverkare inom både bygg och industri. Den används för en mängd olika ändamål, allt från att fästa material och skydda ytor till att märka och isolera kablar. Att välja rätt tejp för jobbet är avgörande för att säkerställa effektivitet, säkerhet och ett framgångsrikt resultat. Här kan du läsa mer om olika typer av byggtejp och industritejp samt deras användningsområden, så att du enkelt kan välja rätt tejp för ditt behov.

Industritejp

Industritejp är ett samlingsnamn för tejp som används inom en mängd olika och krävande områden i bygg och industri. Tejpen består av en bärare (vanligtvis polyester eller glasfiber), lim (ofta akryl eller gummi) och ibland förstärkning (aluminiumfolie). Denna kombination ger den sin styrka, vidhäftningsförmåga och tålighet. Den klarar av tuffa förhållanden och är idealisk för bland annat:

  • Reparationer: Tätning av sprickor, hål och läckor i väggar, tak, rör och andra ytor.
  • Märkning: Markering av områden, objekt eller potentiella faror för att öka säkerheten och tydligheten.
  • Fästning: Montering av kablar, slangar, rör och andra element på väggar, tak och golv.
  • Bundling: Sammanbindning av kablar, slangar och andra objekt för att organisera och skapa rena ytor utan trassel.

Skandiatape är en renommerad aktör, som med sin långa erfarenhet och expertis gärna hjälper dig hitta rätt tejp. De har en enorm kunskap inom branschen och erbjuder ett komplett utbud av produkter och effektiva lösningar.

Aluminiumtejp

Aluminiumtejp är en specialiserad tejp med en reflekterande yta och värmebeständiga egenskaper. Den har ett starkt akrylbaserat lim som effektivt binder tejpen till ytor som metall, glas och plast. Vissa modeller har en extra förstärkning av glasfiber som ger ytterligare tålighet. Tejpen tål både låga och höga temperatur och kan även vara UV-beständig, vilket gör den lämplig för många olika miljöer. Den används främst för att täta rör och skarvar i ventilationssystem samt för att reparera skador på metalliska ytor.

Värt att notera: Aluminiumtejp bör inte användas på elektriska ledningar och kan vara svår att få bort från vissa ytor. Testa alltid på en dold yta innan användning på en synlig yta.

Hårdhäftande papperstejp

En robust tejp med ett extremt starkt fäste som gör den idealisk för tunga föremål och ytor som kräver extra stabilitet, inklusive väggar, trä, plast och metall. Den utmärker sig genom sin starka vidhäftning och tålighet mot slitage och nötning. Vanligtvis används den för att montera saker som skyltar och kablar samt reparation av sprickor och revor i väggar, tak och liknande.

Värt att notera: Tejpen kan skada känsliga material och vara svår att få bort från vissa ytor.

Bandningstejp

Bandningstejp, även kallad kartongtejp, utmärker sig genom sin styrka och flexibilitet och används flitigt inom packning, försegling och buntning. Tejpen är tillverkad av polypropen (PP) som ger god vidhäftning på bland annat kartong, papper, plast och även metall. Den används främst vid förslutning av kartonger och paket och kan enkelt rivas för hand.

Värt att notera: Bandningstejp kan vara svår att få bort från vissa ytor och kan orsaka skador på känsliga material.

Märkning av nödutgångar och trappor

Denna speciella tejp är självhäftande och fluorescerande, vilket gör den perfekt för att markera nödutgångar, trappor och andra viktiga passager i mörka eller rökiga miljöer.

Varningstejp asbest

Varningstejp som används inom bygg, industri och saneringsarbeten för att märka upp och försluta gods och dylikt som innehåller det farliga ämnet asbest. Tejpen kan också användas för att uppmärksamma människor om att dammet eller avfallet på en viss plats kan medföra risker för att det innehåller asbest. Den är vanligtvis en stark packtejp av hög kvalitet med någon form av tryckt varningstext, exempelvis ”ASBEST”, ”ASBESTAVFALL” och liknande.

Vävtejp

Vävtejp är en stark och slitstark typ av tejp som passar för en mängd olika användningsområden som reparationer, buntning och märkning.

Silvertejp

Silvertejp är en oumbärlig produkt som är en populär stapelvara i de flesta verktygslådor och hem. Den har en stark bärare och kan fästa på en mängd olika material, inklusive metall, glas, trä och plast. Silvertejpen har oändliga användningsområden, allt från reparationer och fästning till buntning, märkning och skydd. Genom sin enorma bredd passar den i de flesta sammanhang, både inom bygg, industri och hushåll.

Värt att notera: Bör användas på en ren och torr yta. Precis som andra tejptyper kan den skada vissa ömtåliga material.

Stark dubbelhäftande tejp

Stark dubbelhäftande tejp har en extremt stark vidhäftning som gör den perfekt för att fästa föremål på bland annat väggar utan att behöva använda spik eller skruvar. Tejpen går att fästa på en mängd olika material, inklusive väggar, tak, trä, plast, glas och metall. Den är idealisk för att sätta upp tavlor, fotografier, speglar och andra dekorativa element.

Värt att notera: Tejpen kan lämna rester, så var extra försiktig när du avlägsnar den från en yta.

För bygg och hantverkare

Eltejp

Med sin elektriska isoleringsförmåga, starka vidhäftning och motståndskraft mot både väta och extrema temperaturer är denna tejp ett måste i elektrikerns verktygslåda. Eltejp används främst för att skydda, isolera och märka elektriska kablar och anslutningar. Den kan även användas för tillfälliga reparationer av skador på kablar. Eltejp är tillverkad av polyvinylklorid (PVC) och finns i olika färger för att indikera spänning:

  • Svart: Isolering och märkning av kablar med låg spänning.
  • Röd: Kablar med hög spänning (över 500V).
  • Gul/Grön: Jordade kablar och skyddsledare.
  • Blå: Neutrala kablar.
  • Brun: Används för att markera fas 3 i trefassystem.
  • Grå: Kablar med signal- eller kontrollfunktioner.

Värt att notera: Att arbeta med el kan medföra fara. Kontakta en behörig elektriker om du är osäker.

Maskeringstejp

Maskeringstejp är en papperstejp som främst används för att skydda ytor eller skapa rena linjer under målning eller tapetsering. Den kan även användas för att täcka sprickor och hål innan de ska spacklas eller målas över. Tejpen utmärker sig genom att den är enkel att använda för både nybörjare och erfarna målare, samt att den kan användas på många olika ytor utan att orsaka skador. Den är lätt att ta bort och lämnar inga rester.

Värt att notera: Var försiktig när du avlägsnar tejpen, så att den inte skadar ytan eller målningen.

Detta är bara några exempel på de många olika typer av industritejp som finns tillgängliga. Genom att välja rätt byggtejp för ditt behov kan du spara tid, pengar och frustration.