Toalett utan spolkant är på väg att snabbt bli en industristandard. Med snyggare design bättre hygien och enklare städning är det inte heller konstigt. Traditionella toaletter med spolkant har flera vinklar och vrår där det lätt fastnar smuts och bakterier frodas och snabbt börjar lukta, det kan i princip inte hända i en toalettstol utan spolkant. Mot det är en självrengörande toalett helt klart vinnaren.

Självrengörande toalett

En toalett utan spolkant innebär att tillverkaren har format om och öppnat spolkanten. Det gör att toalettskålen kan spolas av hela vägen upp för ett skinande rent och stänkfritt resultat. Den enda plats med en kant är vid baksidan av toalettskålen där det finns en kant för att fördela vattnet runt i skålen och förhindra stänk. Toaletter utan spolkant är helt designade efter principen att de ska vara en självrengörande toalett.

Problemet med en traditionell spolkant har alltid varit att den har trånga vinklar och vrår som gör den väldigt svår att hålla ren från smuts, bakterier och kalkavlagringar. De konstiga vinklarna hindrar en från att komma åt överallt med en borste. I stället tvingas man spruta in kemikalier och rengöringsmedel helt i blindo under kanten utan att veta om det blir rent.

Toalettstol - Gustavsberg, Ifö och IDO

Toalettstol Gustavsberg Nautic 1500

Gustavsbergs toalettstol Hygenic Flush var först ut på marknaden för några år sen med en toalettstol utan spolkant som även i praktiken var en självrengörande toalett. Den modellen har nu snyggats till något men den är fortfarande på topp med det den lovar. Det är inte många som gillar att lägga tid på att städa och Gustavsbergs toalett drar ner tiden drastiskt då toaletten håller sig ren mycket längre.

Gustavsberg Nautic finns i alla former från vägghängande till extra hög stående toalettstol. Det finns också modeller utrustade för antingen bultning eller limning. Gustavsberg har också många tillval för att göra toaletten mer funktionsanpassad om så skulle behövas. De flesta modeller går att få med Gustavsbergs Ceramic Plus som gör porslinet ännu mer smutsavstötande. Designen tillsammans med den väldigt enkla rengöringen tack vare den smutsavvisande beläggningen gör den här modellen till en solklar vinnare.

  • Många utformningar
  • Smutsavvisande beläggning
  • Tyst vattenpåfyllning

Betyg: 5/5

Se pris

Ifö Spira 6260 Rimfree Toalett utan spolkant

Även andra tillverkare har hoppat på utvecklingen mot självrengörande toaletter, Ifö har lanserat en egen toalett utan spolkant som sin nya flaggskeppsmodell, Ifö Spira. Den är ännu mer elegant i sin design än Gustavsbergs toalett. Ifö Spira använder sig av Rimfree® och har ingen kant runt toalettskålen alls och det gör den ännu enklare att städa men det finns en liten risk för minimalt stänk vid spolningen.

Ifö Spiras toalettstol utan spolkant finns i flera utformningar, alltifrån vägghängd, som på bilden, till stående, både med bultning och för limning. Den separata innercisternen gör att det kalla spolvattnet inte kommer i kontakt med den yttre delen av toaletten. Detta hindrar att det bildas kondens på toaletten som annars har en tendens att dra till sig damm. Ifö Spira är också utrustad med plats för Fresh WC stickor i spolknappen som gör att toaletten håller sig ännu fräschare längre.

  • Mycket bra pris
  • Mycket enkel att städa
  • Många utformningar

Betyg: 4.7/5

Se pris

IDO Glow Rimfree 60 Självrengörande toalett

IDO:s Glow Rimfree toalett har ungefär samma funktioner och utseende som Ifö men är något mer slank i sin utformning genom modellerna. Den ser ut att ta lite mindre plats och den något mindre cisternen gör mycket för utseendet.

Likt Ifö är IDO Glow utrustad med både Fresh WC-funktion och samma Rimfree®-teknik. Den har också en hel cisternkåpa med en separat innercistern som undviker kondens detta göra tt toalettens utsida håller sig renare då kondens drar till sing och samlar mycket damm på toalettstolens utsida. Den interna cisternen gör också påfyllningen av vatten mycket tystare efter spolning. IDO Glow använder IDO Smart-glasyren på porslinet vilket gör den väldigt lätt att rengöra och nästan ingen smuts kan fastna mer än tillfälligt. Priset drar ner betyget något men den enkla rengöringen kompenserar stort tack vare den smutsavvisande beläggningen.

  • Inbyggd rengöringsmedels-dispenser
  • Undviker kondens
  • Enkel att rengöra

Betyg: 4.5/5

Se pris