Byggställningar är en central del i byggbranschen som gör livet lättare för hantverkare, snickare och målare. Det här är inte förvånande med tanke på hur mycket enklare, snabbare och säkrare du får arbetet att bli gjort. Det är viktigt att värdera hög kvalitet vid valet av byggnasdsställning. Monzon.se har över 75 års erfarenhet av byggnadsställningar och levererar produkter av väldigt hög kvalité, för din säkerhet och för en byggställning som kommer hålla länge.

Byggnadsställningar ger dig enkel åtkomst till alla delar av strukturen och är oerhört användbar för höga byggnader. Den snabbare byggtakten gör det avsevärt lättare att följa planeringen och hålla deadlines.

Med sitt stadiga och säkra utrymme är det även möjligt att arbeta oavsett hur högt upp det är. Det här är en faktor som inte kan understrykas nog, när du jobbar på höjder är det särskilt viktigt att arbeta i balanserat och stadigt utrymme. Därför är det även viktigt att vara medveten om säkerheten kring byggställningar – en god anledning att överväga ett alternativ till en stege, lina eller arbetstrappa eftersom de är inte det mest säkra sättet att arbeta på höga höjder. Dessutom blir det svårt att utföra arbete med precision och noggrannhet utan en stadig grund. Tack vare den plana ytan som en byggnadsställning erbjuder kan du utan problem hålla balansen och koncentrera dig på arbetsuppgiften.

Byggställningar för olika användningsområden

Byggställningar är en modifierbar struktur som fungerar som en plattform för arbetare. Du kan ändra och justera den beroende på hur konstruktionens typ och krav ser ut. Därför är det även krav på utbildning när det gäller montering av byggställningar på över 2 meter i höjd. Det finns även olika typer av ställningar att välja mellan, så för att få en inblick i vad som finns presenteras några av de vanligaste här:

  • Bockställningar – Precis som namnet antyder består denna byggställning av stapelbara bockar. Denna typ av ställning används huvudsakligen inomhus för måleri, fönsterbyten och renovering.
  • Stålställningar – En stålställning består av bastanta stålrör som är lätta att både montera och ta isär. Fördelen med stålställningar är deras höga säkerhetsstandarder, styrka och hållbarhet. Därför används de huvudsakligen för utomhusarbete och större byggarbeten.
  • Modulställningar – Modulställningar kan vara gjorda av stål eller aluminium och har fördelen att de kan användas direkt efter ett köp. Vid användning av modulställningar är plattformen förinställd men kan justeras till önskad höjd.
  • Enkla ställningar – Enkla ställningar är en av de äldsta och mest grundläggande som används inom konstruktion. De används huvudsakligen för murverk av tegel.

Köp byggställning


Att köpa en egen byggställning istället för att hyra det kan vara mer kostnadseffektiv på lång sikt om du använder en ofta. Beslutet innebär att noggrant väga för- och nackdelarna. Börja med att ta reda på hur länge du behöver använda den och om kostnaderna för att hyra överstiger ett köp. Om kostnaderna för att hyra en byggnadsställning är betydligt högre än att äga den är det sannolikt bästa att köpa. Till exempel kan det vara aktuellt om du är en hängiven hemmafixare eller planerar att starta ett eget byggföretag.

Hyr ställning


Att hyra en byggställning låter dig möta de specifika behoven för ett visst jobb. Det är oftast en mycket kostnadseffektiv och smidig lösning som underlättar jobbet för alla inblandade.

  • Säkert och tryggt – När du köper en byggställning är det ditt ansvar som ägare att se till att den hålls i gott skick. Genom att hyra slipper du detta kostsamma ansvar och kan känna dig trygg med att leverantören underhåller den.
  • Sparar tid och energi – Du kan spara både tid och energi på att hyra istället för att köpa eftersom ställningar behöver förvaras, förflyttas, underhållas m.m.

Köp begagnat


Det kan vara opraktiskt att hyra en byggställning och samtidigt kan du tveka med att köpa en ny på grund av kostnaden. Oroa dig inte, lösningen är att köpa en begagnad till ett mer kostnadseffektivt pris. Fördelen med att köpa begagnade ställningar är att det är mer kostnadseffektivt. I likhet med bilar och andra produkter, så är det billigare att köpa begagnade byggnadsställningar än att köpa nya. Däremot är det viktigt att kolla slitage och eventuella skador för att kunna vara säker vid arbetet då det sällan finns någon garanti kvar.