När du ska renovera tvättstugan finns det en del smarta lösningar för att få en välplanerad tvättstuga som underlättar vardagen. Genom att planera utrymmet, och tänka på praktiska bekvämligheter, kan du bygga en tvättstuga som är både funktionell och trivsam. Här är har vi samlat viktiga punkter för att lyckas med projektet.

Planera tvättstugan

Det finns lika många tvättstugelösningar som det finns tvättstugor, när du ska planera din är det viktigt att du anpassar rummet efter ditt hem, din familj och era behov. Planera noga för att maximera utrymmet och skapa enkel tillgång till tvättmaskin, torktumlade och förvaring.

Torktumlare och tvättmaskin

Idag finns det många tvättmaskiner och torktumlare att välja på, när du bygger om tvättstugan. Välj mellan en tvättmaskin med integrerad torktumlare, en tvättpelare då du placerar torktumlaren på tvättmaskinen, eller ställ dem bredvid varann och förvaring ovanpå.

Antal maskiner

Har du plats och ekonomi för fler tvättmaskiner än en är det en smart tvättstugelösning att ha två maskiner, speciellt om du har en stor familj med små barn och har behov av att tvätta ofta.

Planerar du en tvättstuga för hyreshus är det standard att ha fler tvättmaskiner än en då de boende normalt inte kan tvätta lika ofta. Du behöver också tänka på att installera torkskåp, bokningssystem och torklinor. Företag som Stenlunds professional kan ge dig rådgivning, helentreprenad och har möjlighet att renovera redan befintliga tvättstugor.

Förvaring och tvättkorgar

En välorganiserad tvättstuga kräver smart förvaring som praktiska tvättkorgar, gärna så du kan separera tvätten i färg och vilka grader det ska tvättas. Bänkar i bra höjd för att kunna vika tvätten och glöm inte att planera förvaring av tvättmedel, fläckborttagning och sköljmedel.

 • Sätt upp skåp och hyllor för att hålla rengöringsprodukter organiserade och lättillgängliga.
 • Ha separata tvättkorgar för vit, svart, färgad och ömtålig tvätt för att underlätta sorteringen.
 • Märk upp tvättkorgarna med vilka färger som ska ligga vart och vilka grader de ska tvättas i.

Bänkytor och strykbräda

Stora bänkytor i bra arbetshöjd gör rummet enkelt att använda även när du ska sortera, vika och behandla fläckar på din tvätt. Att ha en specifik yta för strykbräda och strykjärn gör det lättare att plocka fram och använda vid behov.

 • Välj en hopfällbar strykbräda som kan monteras på väggen eller förvaras platt.
 • Använd utrymmet under arbetsbänkarna för att förvara tvättkorgar och andra tillbehör.
 • Se till att ha bra belysning ovanför bänkytan.

Smarta lösningar i tvättstugan

Med smarta lösningar i tvättstugan kan du göra rummet praktiskt och tvätten mer effektiv. Här har vi samlat några idéer som kan hjälpa dig att optimera utrymmet och skapa en bra miljö.

Utdragbar torklina

Med en utdragbar torklina sparar du plats och slipper förvara ett tvättställ, men kan enkelt dra ut den när du vill lufttorka kläder

 • Perfekt för små rum där golvytan är begränsad.
 • Kan enkelt dras ut och förlängas när den behövs och dras tillbaka när den inte används.
 • Smart alternativ för ömtåliga kläder som inte kan torktumlas.

Andra tillbehör

Det finns flera smarta tillbehör som kan förbättra din upplevelse av rummet att ha tvättkorgar och förvaring på hjul en avfuktare gör att tvätten torkar snabbare och att ha städskåpet i eller i närheten av tvättstugan då textilier skapar mycket damm.

Ni kan få hjälp att planera tvättstuga för hyreshus av företag som Stenlunds, vilka typer av tillbehör och maskiner ni behöver. Viktigt att det finns ett stort utbud av tvättmaskiner och rätt tillbehör i sortimentet för att snabbt kunna leverera det ni önskar.

Inspiration

Vill du få en lyxig känsla i ditt tvättrum är det viktigt vilken typ av belysning du väljer, inred personligt och installera ett system så du kan lyssna på musik, poddar eller ljudböcker under tiden du är i tvättstugan.

Belysning

Belysning är viktig i alla rum för att få ett trevligt hem, vi ger dig tips på användbar belysning som fortfarande är snygg och kan vara mysig.

 • Installera spotlights i taket med dimmer så du själv kan justera ljusstyrkan efter behov.
 • Belysning under skåp och hyllor ovanför bänkytan underlättar.
 • Använd tunna, ljusa gardiner om det finns fönster i tvättstugan för bra ljusinsläpp.

Inredning

Eftersom du kommer spendera en del tid i rummet är det viktigt att du trivs, om du inreder efter din personlighet kommer rummet att kännas mer trivsamt.

 • Köpa snygga tvättkorgar för smutstvätten i rotting eller bambu.
 • Rummet blir mysigare om du köper växter, riktiga eller i plast.
 • Det blir ett mysigare rum om du sätter upp tavlor och bilder på väggarna.

Musik och högtalare

Att installera högtalare ger dig möjlighet att lyssna på musik, ljudböcker och radio under tiden du gör dina sysslor. Det finns flera olika typer av högtalare att köpa som gör tvättstugan trevligare.

 • Installera inbyggda högtalare i väggar eller tak för diskret ljudanläggning.
 • Köp röststyrda högtalare som kan kopplas ihop med ditt smarta hem-system.
 • En trådlös högtalare kan vara användbar och flyttas mellan flera rum i huset.