När man ska borra med kärnborr är det viktigt att känna till hur de arbetar med olika material för att kunna anpassa sitt arbete så att redskapet håller längre. När du använder en kärnborrmaskin är det absolut viktigast att du använder rätt säkerhetsutrustning, så som skyddsglasögon, skyddshandskar och rätt skor om du borrar i golv.

Hitta kärnborrmaskin

En kärnborrmaskin är bland de kraftfullaste verktygen man arbetar med under bygg och konstruktion. Dessa finns likt de flesta verktyg i en mängd olika funktioner och installationer. Oavsett vad för sort du är ute efter, hittar du en mängd variation av kärnborrmaskin hos Matek, som specialiserar sig inom kraftverktyg som kan såga, borra eller kapa extra svåra material som de nedanstående. Glöm inte heller att komplimentera maskinen med rätt kärnborr för arbetet beroende på material.

Borra i betong

En kärnborr är det perfekta verktyget för att borra i betong för exempelvis el eller vatteninstallation. När du borrar i golv kan du ta användning av stativ för att få raka och precisa borrningar utan svårigheter. Du kan även borra i betong med hjälp av en slagborr, vilket du enkelt hittar i de flesta butiker för bygge och industri. Fördelen med att använda en kärnborrmaskin med diamantborr är vetskapen om att metall och armering i betongen inte sätter stopp för maskinen. På så sätt kommer du igenom även rör, vilket gör det viktigt att ha dessa utmarkerade så du inte kommer åt något du inte vill borra igenom.

Borra i tegel

Att borra i tegel fungerar ungefär likadant som när man borrar i betong. Då tegel oftast är aningen mer poröst än betong behöver du borra med en lägre styrka för att inte smula sönder tegelstenen runt där du borrar. Borrar du för att sätta upp något ska du alltid använda plugg, då tegel är för poröst för att hålla skruvar på plats om tyngden drar skruven utåt eller snett ner.

Borra i metall

När du ska borra i metall vill du använda så lite kraft som möjligt och låta borren göra jobbet åt dig. En vanlig borr fungerar för mjukare metaller som aluminium och guld, men hårdare metaller kräver en borr i material så som kromvanadium, kobolt eller titankarbid. För att borra i metall är det bäst att använda ett borr med spets, som gör det enklare att borra utan att glida grund. Du vill helst att processen ska gå så smidigt som möjligt utan att applicera tyngd eller kraft, då det kan leda till att metallen bucklas.

Planerar du att borra större hål i metall? Börja med ett mindre hål för att undvika att borren glider runt, och för att minska motståndet när du borrar.

Borra i sten

Att borra i sten kan innebära till exempel klinker, marmor eller trädgårdsplattor. Sten är svårt material att borra i då tjock sten kan vara svår att ta sig igenom, och tunna stenar enkelt spricker om det inte görs rätt. Se till att använda dig av en borr som klarar av materialet, gärna en slagborr eller kärnborrmaskin med diamantborr. Att påbörja hålet kan vara svårt om du använder en bred borr, och det kan kännas svårt att få fäste. Testa att börja med en smalare borr först, i mitten av där ditt hål ska vara.

De flesta rekommenderar även att spola vatten i hålet om du ska borra i sten, vilket kyler ner borren och hindrar den från att expandera, vilket gör processen trögare. Andra tycker att vattnet i blandning med stendammet gör det klibbigt, och att det istället gör borrningen trög. Huvudsaken är att du låter borren svalna emellanåt så borren inte går av eller åldras i förtid.