När du ska lägga asfalt hemma finns det en hel del att tänka på innan du drar igång. Att asfaltera är inget man enkelt gör själv, och när du tar hjälp av andra kan det vara bra att veta vad som gäller. Vid asfaltering av större stadsrenoveringar brukar man vanligtvis se till stora aktörer som NCC, varav man vid privata ärenden enklare klarar sig med mer kundnära aktörer för att asfaltera. Här hittar du flera bra saker att tänka på inför projektet.

Vad är asfalt?

Asfalt, eller asfaltsbetong som det ibland kallas, är en blandning av grus eller krossad sten blandat med bitumen som håller all sten ihop. Förr i tiden gjordes asfalt med tjära kallad stenkoltjära, innan man kom fram till att bitumen var mer hållbart.

På senare år har man även börjat tillsätta en liten mängd gummi för att ta fram en tyst asfalt som minskar buller och oljud i trafiken. Tyst asfalt förekommer främst i storstadsområden och områden där buller från vägarna blivit ett problem. Asfalt med tjära förekommer, men inte i närheten så ofta som bitumen.

Asfaltering i Stockholm

Hitta erfarna aktörer som specialiserar sig inom asfaltering i Stockholm.

NCC
  • Stor aktör
  • Besitter all nödvändig utrustning
Läs mer
GW Asfalt
  • Kundfokuserade
  • Utför all sorts asfaltering
Läs mer

Hur lång tid tar det att asfaltera?

Det som tar tid med att asfaltera är i de flesta fall förarbete och torkning av asfalten. Efter att asfalten är lagd behövs några timmar utan belastning för bästa resultat. Förarbete kan beroende på underlag även innebära ytterligare en halvtimma per kvadratmeter förutsatt att det utförs med en grävskopa och material på plats. Att lägga asfalt efter förarbete tar inte mer än en kvart per kvadratmeter sedan, oftast snabbare när man lägger asfalt på väg, följt av ytterligare någon kvart med markvibrator.

Asfaltering – Prisunderlag


Standardpris för asfaltering brukar ligga mellan 150 kr och 200 kr. Detta pris är beroende på eventuellt förarbete, material och tillgänglighet. Även med förarbete kan priset variera baserat på faktorer som underlag, hur pass enkelt det är att utföra eller om det finns något som behöver rivas bort innan arbetet kan börja.

Laga asfalt


Du kan enkelt laga asfalt med enkla produkter du hittar hos exempelvis Jula eller Biltema. Vanligtvis för att asfaltera krävs det en mängd olika verktyg och säkerhetsutrustningar, men för att laga asfalt med kallasfalt behövs bara en spackelspade och en någorlunda platt tyngd att pressa massan med. Ska du laga sprickor i asfalt behöver du endast en så kallad spricklagningsmassa som du applicerar efter att du rengjort underlaget och låtit det torka.

Kan man asfaltera när det regnar?

Regn leder till en försämrad yta att asfaltera på så det inte får lika bra fäste. Vid regn bör du vänta tills underlaget torkat, eller använda värmefläkt eller dylikt efter att regnet upphört. Då asfalt är 160 grader varm när den läggs kan vatten börja koka vid kontakt eller förångas vilket i större mängder kan skapa problem. När asfalten är på plats och pressad kan det dock regna utan problem, men man bör vara medveten om att regn på nylagd asfalt skapar en betydligt högre risk för halka, så kör försiktigt.

Att asfaltera i minusgrader

Att asfaltera i minusgrader är svårt men inte hopplöst. Likt vid regn kan frost och snö skapa problem vid asfaltering, och minusgrader gör det betydligt svårare att bli av med då man inte kan sitta och vänta på att det ska torka. Skulle det handla om en mindre yta skulle det gå att smälta och torka ytan med värmefläkt, men att använda en sådan i minusgrader är högst energikrävande. Att asfaltera i minusgrader utan snö, frost eller regn är dock inga problem så länga man arbetar effektivt och inte låter asfalten stelna innan man är klar.

Efter att du asfalterat

När asfalten är på plats bör du vänta tills den hårdnat innan du belastar ytan. Ytan brukar klara lättare vikter, och det brukar inte ta lång tid innan den stelnat helt, men det är såklart bättre att ta det säkra före det osäkra för att inte riskera fotavtryck eller ojämnheter i din helt nya asfalt.