Det har blivit allt mer populärt att asfaltera uppfart. Inte bara är det ett relativt billigt alternativ med asfalterad uppfart, det är även ett lättunderhållet material som håller länge och lagas enkelt.

Asfaltera garageuppfart – Processen

Processen inför en asfalterad uppfart kan se väldigt olika ut. Om du vill dra ner på kostnaderna kan du själv börja med att rensa ytan från stenar, trädäck eller andra platsbyggda objekt. Därefter kan du rita ut vart du vill asfaltera din garageuppfart innan du kanske väljer att fortsätta med förarbetet. Därefter blir det svårt att göra arbetet själv, så själva asfalteringen börjar. Du kan se den fortsatta processen av att asfaltera garageuppfart hos Asfaltläggarna, tills det att arbetet är klart. Har du ytterligare frågor kan du kontakta din närmsta asfalterare för specifika frågor.

Vad kostar det att asfaltera uppfarten?

Priset för att asfaltera uppfarten ligger generellt mellan 150 kr och 200 kr per kvadratmeter. Hos Asfaltläggarna hittar du ett flertal faktorer som spelar in i vad priset landar på, så som underlag, tillgänglighet och förarbete inför asfalteringen. Är du osäker på priset finns det flera aktörer som erbjuder en gratis priskonsultering för att ge dig så nära ett slutgiltigt pris de kan.

Faktorer som påverkar priset

  • Befintligt underlag
  • Asfaltssort
  • Storlek på yta
  • Tillgänglighet
  • Förarbete

Förarbete

Innan du kan asfaltera din uppfart krävs en del underarbete för att hålla ytan jämn, stabil och hållbar. Först bör man ha grävt ca 30 – 50cm under sin önskade nivå och sedan lagt på markduk och grus. Gruset bör pressas innan det kanske kan behövas ett lager grus till, och när detta är färdigt är det fritt fram att asfaltera din uppfart.

Behövs bygglov för att asfaltera?


Bygglov krävs när du gör märkbara ändringar utanpå din bostad, som när du målar om till en helt annan färg, byter fönster eller bygger pool på tomten. Detta för att du inte ska kunna göra några stora förändringar som kan få ditt hus att skapa osämja i kvarteret eller som sänker värdet på omringande bostäder. Bygglov ansöks via din kommun och olika kommuner har olika regler för sina bygglov. Vissa kräver bygglov för att asfaltera uppfarten men de flesta kommuner kräver bara marklov.

Hur lång tid tar det att asfaltera garageuppfart?


Att asfaltera garageuppfart kan ta allt emellan några timmar till en vecka att göra. Det som avgör hur lång tid processen tar är främst förarbete, ytstorlek och tillgänglighet. Om ytan är förberedd med grävning, geotextil och bergskross går själva asfalteringen på bara någon timma eller två beroende på ytan. Om det däremot behövs grävas, rivas, sprängas eller gjutas innan asfalteringen behöver tiden för detta även läggas till. Leveranstider bör också räknas in i tidsplanen då en försenad grusleverans kan skjuta upp hela arbetet ett bra tag.