Lärkspecialisten experter på sibiriskt lärkträ
Lärkträets rötbeständighet har gjort att efterfrågan skjutit i höjden under de senaste åren

Växande trend för underhållsfritt lärkträ

MaterialAllt fler uppmärksammar de skadliga ämnena som tryckimpregnerat trä behandlats med, som kan vara farliga för både människor och miljö. Lärkträ har därför blivit ett populärt alternativ eftersom det helt obehandlat har en naturlig rötbeständighet, kräver knappt något underhåll och är skonsamt mot miljön.

Lärkträets rötbeständighet har gjort att efterfrågan skjutit i höjden under de senaste åren. En altan eller badtunna i lärkträ kan stå ute hela året utan att det kräver kontinuerligt underhåll tack vare att rötbeständigheten finns naturligt i träslaget.

Mikael Nilsson, VD på Lärkspecialisten, har lång erfarenhet av sibiriskt lärkträ och förstår varför så många fått upp ögonen för det speciella träslaget:

– Jag tror att det ökade intresset beror på en kombination av rötbeständigheten, att det inte kräver något underhåll och att det är bra för miljön. Trenden är lika tydlig hos hemmabyggaren som ska bygga en altan till kommunen som planerar för lekplatser till dagisbarn, säger Mikael.

Kärnveden gör lärkträet rötbeständigt

Lärkträspecialisten - lärkträ altan
Lärkträets rötbeständighet gör det perfekt för en altan
Vad som gör det sibiriska lärkträet så motståndskraftigt mot röta är att nästan hela trädstammen består av kärnved. Jämfört med ytveden som i andra träslag utgör en större andel, så är kärnveden den mörkare delen av träet som står emot rötan bäst.

Det sibiriska lärkträet som Lärkspecialisten säljer är inte bara ett bra val tack vare rötbeständigheten, utan även för att kärnveden i sig håller en väldigt hög kvalitet. Kärnveden i den sibiriska lärken är till exempel av mycket bättre kvalitet än den kärnved som finns i träslag som furu.

Sedan sin tid i Sibirien har Mikael Nilsson ett stort kontaktnät inom tränäringen och har kunnat handplocka leverantörer av både virke och färdiga produkter i lärkträ, som han säljer på den svenska marknaden.

Med lärkträ slipper du allt underhåll

En annan fördel med lärkträ förutom dess tålighet mot fukt och röta är att du slipper det ständiga underhåll som många andra träslag kräver. Om du exempelvis har en impregnerad trall måste du sköta om den kontinuerligt för att den ska hålla sig fin, vilket du inte behöver behöver tänka på om du bygger i lärkträ.

Badtunnorna i lärkträ som Lärkspecialisten säljer är dessutom tillverkade av extra kraftigt lärkträ vilket innebär att det tar lång tid innan rötan går in på djupet.

Obehandlat sibiriskt lärkträ är något mörkare i färgen än furu. Efter en tid förändras dock lärkträets färg till en ljusgrå silverskimrande nyans vilket är en naturlig förändring eftersom träet är helt obehandlat.

Tryckimpregnerat trä förbjuds på flera ställen

Lärkträspecialisten - lärkträ interiör
Lärkträ fungerar även utmärkt inomhus
De skadliga ämnen som finns i tryckimpregnerat trä kan efter en tid börja urlakas i marken eftersom all impregnering inte stannar kvar i virket. Flera länder har förbjudit tryckimpregnerat trä på platser där det kan komma i kontakt med huden, och nu är också Sverige på gång med minska användningen av sådant virke.

Svenska dagis och förskolor är exempel på verksamheter som börjat byta ut tryckimpregnerat trä mot lärkträ för att barnen ska slippa befinna sig i miljöer med skadliga ämnen.

– Även om lärkträ kostar mer än tryckimpregnerat trä så vinner du på det i längden. Dels slipper du ju underhållet, men du slipper också bekymra dig för om träet är skadligt för din familj eller miljön runt omkring, säger Mikael Nilsson avslutningsvis.

www.larkspecialisten.se kan du läsa mer om den sibiriska lärkens fördelar och vilka produkter som kan passa dina behov.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se