Kneefree - knäskydd för hantverkare
Knäskyddet som nu har beviljats funktionspatent i Sverige tar hantverkarbranschen med storm.

Nytt knäskydd avlastar dina knän

ByggNu finns en ny typ av knäskydd för hantverkare som både skyddar och avlastar knäet. Tillsammans med ergonomer, ortopeder och branschkunniga har Mattias Tjärnström och hans företag Kneefree utvecklat ett knäskydd för maximal funktion och komfort.

När Mattias Tjärnström, en fritidsbyggare från Kramfors, sommaren 2009 skulle bygga en altan på sin tomt fick han väldiga smärtor när han arbetade länge på knä. Trots att han använde vadderade knäskydd i sina arbetsbyxor märkte han att belastningen på knäna var enorm.

Idén om ett nytt sorts knäskydd som både avlastar och skyddar föddes hos Mattias som startade företaget Kneefree. Knäskyddet som nu har beviljats funktionspatent i Sverige tar hantverkarbranschen med storm.

Avlastar och skyddar

Knäskyddet är det första av sitt slag i hela världen och medför flera fördelar för hantverkare som arbetar mycket på knä. Efter marknadsundersökningar och tester har man funnit att hantverkare ofta sitter på knä i två positioner; framlutad eller baklutad. Med ett normalt knäskydd läggs hela kroppsvikten på knäna oavsett position, något som i längden tär enormt på kroppen.

Med de nya knäskyddens form som sträcker sig över knäskålen och ner över benet fördelas vikten i stället över hela skenbenet, vilket minimerar belastningen på knät. Konstruktionen medför även att man kan röra foten när man lutar sig bak, något som tidigare inte varit möjligt.

– Vi har fokuserat på att tillverka ett högkvalitativt knäskydd som är slitstarkt och samtidigt lättviktigt. Knäskyddet väger endast 350 gram styck och håller 10 gånger längre än vanliga knäskydd. Tack vare materialet isolerar skyddet även bra mot kyla och den utbytbara slitageytan står emot 25 kg tryck av spik, säger Mattias.

Till skillnad från traditionella knäskydd som placeras inuti fickor på arbetsbyxor så placeras det nya knäskyddet utanpå arbetsbyxan med hjälp av två remmar runt skenbenet. Remmarna förhindrar att knäskyddet glider av och förhindrar även slitage på arbetsbyxor.

Succé på Nordbygg

Knäskyddet Kneefree
Väger endast 350 gram styck och håller 10 gånger längre än vanliga knäskydd

Under våren testades knäskyddet av fler än 700 hantverkare på byggmässan Nordbygg i Stockholm. Branschens mottagande var fenomenalt och många hantverkare blev förvånade av knäskyddets egenskaper.

– Vi fick ett väldigt gott bemötande under Nordbygg. Eftersom hantverkare i Sverige traditionellt sett har sina knäskydd i fickor på sina arbetskläder var det några som var skeptiska till idén. När de väl testade produkten blev många positivt överraskade och bekräftade att problemen med knäskador är stora inom branschen, säger Mattias.

Trycket utomlands är ännu större. Till skillnad från i Sverige så är hantverkare i utlandet vana vid att använda skydd utanpå sina arbetskläder vilket har gjort att knäskyddet väntas få en stort genomslag utomlands. Kneefree är för tillfället i kontakt med en fransk återförsäljare som har planer på att börja sälja knäskyddet i hela Europa.

Ser positivt på framtiden

Kneefree har sitt kontor i Kramfors söder om Örnsköldsvik. Företaget drivs av Mattias Tjärnström tillsammans med företaget Linkexpo som har hjälpt Mattias med finansiering och att hitta rätt tillverkningspartner.

– Kneefree-knäskydden är utvecklade för alla som helt eller delvis arbetar på knä. I stort sett alla hantverkare kan i dag använda knäskydden, såsom golvläggare, VVS-montörer, takläggare, elektriker och snickare, berättar Mattias.

I framtiden siktar vi på att utveckla nya modeller som passar hantverkare men tittar även på en modell som riktar sig till privatpersoner, exempelvis personer som gillar att arbeta i trädgården eller snickra lite på fritiden. Vi ser väldigt positivt på framtiden, säger Mattias.

För tillfället har Kneefree återförsäljare i Sverige, Norge, Danmark och Finland men siktar i och med den franska återförsäljaren på försäljning i övriga Europa. För att läsa mer om knäskyddet och Kneefree, besök www.kneefree.se.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se