Pilkington kondensfritt fönster
För att få bort kondensen på rutan beläggs glaset med ett tunt metallskikt som är osynligt för ögat.

Energieffektiva fönster utan kondens

MaterialDagens fönster isolerar betydligt bättre än tidigare, men med bra isolering kommer också problemet med ökad risk för kondens, imma och frost på rutorna. För att kringå problemet finns nu kondensfria glas.

Fönster med bra isolering medför lägre uppvärmningskostnader men även större risk för utvändig kondens, eftersom utsidan förblir kall när mindre värme försvinner ut. Niklas Hägerklint, VD för Pilkington Floatglas AB som utgör en del av NSG Group – en av världens ledande glastillverkare, berättar om hur man använder befintlig teknik på ett nytt finurligt sätt för att minimera förekomsten av kondens.

– Fler och fler som upplever kondens som störande. I Sverige har vi ju ett kallt och fuktigt utomhusklimat många månader om året, och går värme inte ut genom rutan är kondens, imma och frost ofta ett faktum, säger Niklas.

Beläggs med ett tunt metallskikt

Kondensfria fönster

Anti-condensation Glass

Pilkington Anti-condensation Glass

  • Gör det möjligt att använda energieffektiva isolerrutor utan risk för kondens
  • Belagt med ett tunt metallskikt, osynligt för blotta ögat
  • Går att få i 4 eller 6 mm tjocklek
  • Kan lamineras, böjas och härdas

Mer information

Tekniken som Pilkington använder till sina nya kondensationsglas, Pilkington Anti-condensation Glass, har tidigare använts för att göra lågenergiglas (Pilkington K Glass™ N) Företaget har sedan förfinat tekniken och den används även för att tillverka solceller.

För att få bort kondensen på rutan beläggs glaset med ett tunt metallskikt som är osynligt för ögat. Den begränsade värmen som släpps ut från rummet reflekteras till viss del i detta metallskikt och ”på vägen tillbaka” värms då det yttre glaset upp.

Minskar även risken för kallras

Ytterligare ett sätt bli av med kondens och imma på fönster är genom att tillföra en låg spänning på glas belagda med tunn metall. Elektriskt uppvärmda fönster baseras alltså på samma grundläggande produktionsteknik och använder snarlika produkter som antikondensglas.

Förutom kondens är kallras ett vanligt problem. Det beror på att varm luft inifrån respektive kall luft utifrån, från en icke uppvärmd fönsterruta, möts och skapar turbulens. Luften vill jämnas ut och man kan då få en upplevd känsla av att det drar kall luft från fönstret.

– Produkter med elektrisk värme i glasrutor har funnits ganska länge men en vanlig missuppfattning är att det skulle vara väldigt dyrt. Självklart kostar det en del men det kommer ju i sin tur att sänka värmekostnaderna inomhus eftersom kallraset försvinner och du kan sänka inomhustemperaturen, berättar Niklas.

En låg extrakostnad vid fönsterbyte

Idag finns både antikondensglas och tekniken med elektrisk uppvärmning på marknaden. Antikondensglasen används dock i större utsträckning i privata hem då de är något billigare att installera. Planerar man att byta fönster är antikondensglas en låg extrakostnad.

Pilkington är en av världens största tillverkare av glas och glasprodukter, exempelvis brandskyddsglas, säkerhetsglas, solskyddsglas samt glas som stoppar radarvågor och röntgenstrålning. På centrallagret i Malmö finns Pilkingtons glas redo för leverans och flera av Pilkingtons kunder har glasen i egna lager för att själva kunna leverera direkt. På så sätt finns antikondensglas tillgängligt som en del av de flesta förekommande fönstertyper på svenska marknaden.

www.pilkington.se kan du som arkitekt eller fastighetsägare läsa mer om Pilkingtons olika typer av glaskonstruktioner.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se