Scandinavian Office Building - Reflex arkitekter
Reflex Arkitekter har svarat för såväl byggnadens yttre utformning som planeringen av interiören

Arenastaden får ny kontorsbyggnad

ArkitekturNordens största köpcentrum Mall of Scandinavia i Arenastaden får nu sällskap av kontorsbyggnaden Scandinavian Office Building. Byggnaden blir ett toppmodernt kontorshus som ska inhysa 3 600 anställda, och för arkitekturen står välrenommerade Reflex Arkitekter.

Reflex Arkitekter har ritat det nya kontorshuset som ligger mitt i Arenastaden, ett levande område som rymmer en blandning av arbetsplatser, bostäder, handel och event. Med Scandinavian Office Building får området ett tillskott av en spektakulär byggnad som rymmer toppmoderna och miljövänliga kontorslokaler.

Anders Nordlund är ansvarig för Scandinavian Office Building hos Reflex Arkitekter. Han berättar entusiastiskt om projektet som utförs tillsammans med fastighetsägaren Fabege och entreprenören Peab.

– Arenastaden är ett spännande projekt i sig, och byggnationen av Scandinavian Office Building har varit speciellt utmanande eftersom det ligger ovanpå Mall of Scandinavia. Det har varit en lång resa tillsammans med Fabege som från start till mål har sträckt sig över åtta år, berättar Anders Nordlund.

En spektakulär fasad

Scandinavian Office Building - fasad med hiss
Fasad som förändras i ljuset

Byggnadens fasad består av flera olika sorters glas som är tillverkat i Tjeckien. En blandning av både klarglas, screentryckt glas, spegelglas och tätt fasadglas skapar ett intressant mönster som upplevs på olika sätt beroende på hur solens strålar belyser det under dagen.

Invändigt är fasaden helt uppglasad från skrivbordshöjd upp till 2,70 meter vilket ger en vidsträckt utsikt för de som arbetar i huset. Att bygga en så pass stor glasfasad är ovanligt och har skapat ett stort intresse från entreprenörer runt om i hela Europa.

Bottenvåningen erbjuder en naturlig mötesplats

Reflex Arkitekter har svarat för såväl byggnadens yttre utformning som planeringen av interiören inne i Scandinavian Office Building. För att skapa en gemensam mötesplats för de som kommer att arbeta i lokalerna finns ett innertorg på bottenvåningen.

Innertorget blir en samlingsplats för alla gemensamma utrymmen och funktioner som finns i byggnaden, och samlar både foajéer, konferensrum, caféer, och utbildningslokaler.

– Det blir likt en mindre stadsdel när man konstruerar en byggnad på det här sättet. Lokalerna och interiören är moderna och flexibla, med stora sammanhängande kontorsytor som efterfrågas idag, säger Anders Nordlund.

Attraktivt läge lockar företag

Scandinavian Office Building ligger bara 100 meter från den nya pendeluppgången vid Arenastaden, och kommer från 2017 även att ligga i anslutning till Citybanan. Det attraktiva läget har inneburit att intresset för området vuxit starkt de senaste åren.

Scandinavian Office Building - ljusgård på bottenvåning
Stor ljusgård på bottenvåning blir en naturlig mötesplats
Under våren 2016 ska Scandinavian Office Building stå färdigt för Telia Sonera som flyttar sitt huvudkontor till byggnaden. Då samlas företagets 3 600 anställda på en sammanlagd kontorsyta av cirka 45 000 kvadratmeter.

Scandinavian Office Building kommer även vara en miljöcertifierad byggnad på nivå Excellent enligt miljöklassningssystemet BREEAM.

Det betyder att stort fokus lagts på att se över byggnadens energiåtgång, materialval och liknande.

– Bara de senaste fem åren har det skett en stor omställning, och nu för tiden är det mer eller mindre en förutsättning att en ny kontorsbyggnad ska vara miljöklassad, berättar Anders Nordlund.

Reflex Arkitekter arbetar med komplexa byggprojekt runt om i hela landet. Kunderna är ofta större fastighetsägare och hyresgäster inom såväl offentlig som privat sektor. På www.reflexark.se hittar du mer information om Scandinavian Office Building och andra projekt Reflex Arkitekter är och har varit delaktiga i.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se