Wijo takavvattningssystem
För att producera ett tåligt material med god korrisionsbeständighet, använder Wijo ett stålmaterial med en HBP-beläggning

Wijo satsar på smart takavvattningssystem

MaterialI ett tufft, nordiskt klimat är det viktigt att ha ett tåligt takavvattningssystem. Wijo levererar takavvattningssystem med lång hållbarhet och ställbara krokar som underlättar montaget för alla hustak.

Grundarna till Wijo såg 1994 en möjlighet att skapa ett företag som uteslutande arbetade med takavvattningssystem. Trots att konceptet var relativt nytt, körde grundarna igång. De började utanför Örnsköldsvik att leverera till olika kunder runt om i Sverige, och baserat på deras efternamn, Wiberg & Johansson, tog de företagsnamnet Wijo.

Företaget växte snabbt och än idag arbetar de uteslutande med takavvattningssystem. Vi har pratat med Kristian Stenfelt, säljchef på Wijo, som berättar om deras fokus på kundanpassning och om hur de var först på marknaden med den ställbara kroken.

Automatiserad och effektiv produktion

Wijos automatiserade produktion
Effektiv tillverkning med robotar

Wijo har sin produktionsenhet placerad i Bjästa utanför Örnsköldsvik. Mycket av deras tillverkning idag sker via robotar, vilket enligt Kristian är vad som gör dem så effektiva.

– Vi är en smidig organisation med automatiserad och effektiv produktion. Tack vare robotarna får vi en kontinuitet i produktionen vilket ger resultat av hög kvalitet. Vi köper plåten av SSAB som vi i sin tur gör rännor, rör och avvattningstillbehör av, berättar Kristian.

För att producera ett tåligt material med god korrisionsbeständighet, använder Wijo ett stålmaterial med en HBP-beläggning för att få de bästa förutsättningarna. Färgskiktet består av en high-built polyester som till skillnad från vanlig polyester eller plastisol är betydligt mer reptålig samt klarar både intensivare solsken och högre yttertemperaturer.

Den ställbara kroken

Wijo ställbar krok
Wijo innovativa ställbara krok

Wijo var först ut i branschen med att utveckla den ställbara kroken i plåt. Eftersom att företaget sedan starten uteslutande har producerat takavvattningssystem, ville de utmärka sig genom en specialisering.

Oftast är det plåtslagare som hanterar produkten, men med den ställbara kroken har vi en smidig produkt som gör att gemene man själv kan montera takvattensystemet. Vi har ett brett sortiment med nio olika färger att välja på, berättar Kristian.

Satsar på logistiken

För Wijo är det viktigt att möta kundernas behov med leveranstider, smidighet och anpassning. Det primära kundsegmentet för Wijo är större plåtgrossister som i sin tur säljer till plåtslagare.

Företagets största marknad på 70-75 procent är i Sverige och Norge, men de säljer även till Polen, Tjeckien, Ryssland och England. Därför satsar Wijo mycket på sin logistik, och emballage och paketering då det finns ett stort behov av detta hos kundsegmentet.

– Vi har en välutvecklad logistik runt våra produkter och är noga med att emballera produkterna så att de kommer fram hela. Då leveranser kan vara allt från en liten leverans ner till Skåne till tre lastbilar nästa dag till Polen, måste vi vara flexibla i vår logistik för att hitta bästa lösningen för kunden, berättar Kristian.

www.wijo.se kan du läsa mer om företagets olika färgval, montering och produktutbud.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se