Presenteras av Falkenbergs Håltagning
Falkenbergs håltagning - rundhålssågning
Med en ny rundhålssåg kan Falkenbergs Håltagning såga hål upp till fem meter i diameter.

Växer med ett av Sveriges största håltagningsjobb

Utbyggnaden av Södra Cell Värö har under flera år varit ett av Sveriges största byggprojekt med nästan 3000 arbetare utöver den egna personalen. Ett av företagen som varit på plats under flera år och växt i takt med projektet är Falkenbergs Håltagning.

Falkenbergs håltagning logo

Södra har satsat omkring 4 miljarder i utbyggnaden som ska stå klar under 2016. Satsningen kommer nästan att fördubbla anläggningens kapacitet från dagens 425 000 ton till 700 000 ton vilket gör den till en av världens fem största fabriker för barrsulfatmassa.

Projektet har tagit flera år och krävt entreprenörer med många olika typer av specialiteter. Falkenbergs Håltagning är ett av dessa som varit på plats sedan starten och har växt från 4 till 12 anställda sedan 2013.

Urban Johansson - Falkenbergs håltagning
Urban Johansson, vd på Falkenbergs håltagning

En av världens största vajersågar

Urban Johansson som är vd på Falkenbergs Håltagning berättar att allt började med att man lämnade pris på ett jobb för att såga ner ett större betongvalv. Valvet var 150 kvm stort med 1,8 m tjock betong som stod på 12 stycken 8 meter höga pelare.

– Det var en jätteutmaning att ta ner valvet och vi fick såga det i bitar som vägde 25-30 ton styck. NCC som ansvarade för projektet var antagligen nöjda för vi fick sedan ansvaret för alla håltagningsarbeten, säger Urban.

I samband med nedtagningen av valvet köpte företaget bland annat in en av världens största vajersågar från Hilti. Sågen är Hiltis största och det fanns vid tillfället endast fem i världen och har varit viktig för att klara av delar av projektet. Falkenbergs Håltagning har även hela Husqvarnas sortiment av högfrekventa sågar och borrmaskiner.

Arbete dygnet runt

Projektet har växt successivt och Falkenbergs Håltagning har gått från att ha ett par tre man på plats till ibland ända upp till 20 man. Detta har varit möjligt genom att man tagit in håltagare från andra håltagningsföretag. Under veckorna 19 till 22 samordnades 72 man från fem underentreprenörer då 18 håltagare arbetade dygnet runt.

Projektet vid Södra Cell Värö är en viktig faktor till företagets expansion men man har också utfört ett flertal projekt för stora kunder såsom Carlsberg, Skanska, PH-Bygg och LGL vid Gekås i Ullared. Det gör att Urban är väldigt positiv för framtiden efter att arbetet vid Södra Cell Värö avslutas.

Expanderar verksamheten

HILTI DSW 3018-E
En av världens största vajersågar, HILTI DSW 3018-E

Till följd av den starka tillväxten väljer man nu bygga ut företagets lokaler med större personalytor, kontor och verkstad. Målet är att skapa lokaler för upp till 15 anställda samt få en stor och professionell verkstad där man får plats med alla maskiner och utrustning.

Urban avslutar med att berätta att man dessutom investerat i en ny Bobcat med flera olika typer av redskap, en rundhålssåg som kan såga runda hål upp till fem meter och en bilningsrobot. Det gör Falkenbergs Håltagning till ett mer komplett håltagningsföretag och du kan läsa mer om vad företaget kan göra på www.falkenbergshaltagning.se.