Ergolite - gipsskiva från Gyproc
ErgoLite från Gyproc är resultatet av flera års utveckling för att uppnå den perfekt gipsskivan.

Unik gipsskiva skonar rygg och miljö

MaterialGyproc, tillverkaren av lättbyggnadssystem för byggbranschen, lanserade i maj i fjol gipsskivan ErgoLite. Den unika gipsskivan, som är den enda i sitt slag i Europa, bibehåller en traditionell gipsskivas funktioner men med 25 procent lägre vikt. Gipsskivan bidrar till flera förbättringar för såväl miljön som hantverkaren.

ErgoLite från Gyproc är resultatet av flera års utveckling för att uppnå den perfekta gipsskivan. Genom en unik teknologi har Gyproc utvecklat en ny typ av gipsskiva som har samma egenskaper som en traditionell gipsskiva men med 25 procent lägre vikt.

Gipsskivan ErgoLite är marknadens enda lättviktsskiva och unik ur den aspekten att den är godkänd för de ljud- och brandkrav som ställs på dagens gipsskivor. Tack vare en resurssnål tillverkning är ErgoLite även skonsam mot miljön.

Lägre vikt ger lättare lyft

ErgoLite har samma dimensioner som en traditionell gipsskiva men dess teknologi består av luftporer inuti en armerad gipskärna. Kärnan omges av högdensitetsgips vilket bidrar till att gipsskivan blir lättare men även starkare. Den har även en kraftigare kartong.

Ergolite lättgipsskiva
Ergolite lättgipsskiva

Varje dag lyfter hantverkare flera hundra kilo byggmaterial, något som längre fram i livet kan ge problem. Arbetsmiljöverket har uppmärksammat problemen och vill minska tunga lyft.

Ur ett ergonomiskt perspektiv bidrar ErgoLite till lättare lyft för hantverkare. Med ErgoLites vikt på 15 kg för en 900 x 2500 mm gipsskiva, kontra en traditionell på 20 kg, behöver montören inte lyfta cirka ett halvt ton per vecka, något som skonar rygg, axlar och leder.

Resurssnål tillverkning

Gips är ett väl återvinningsbart material vilket resulterar i att det redan i början av kedjan har en bra miljöprofil. Då ErgoLite tack vare Gyprocs nya teknologi är lättare används mindre resurser i tillverkningen.

Gips består av kalciumsulfat som är en begränsad råvara. Med ErgoLite gör vi av med både mindre kalciumsulfat och vatten i tillverkningen och förbrukar även således mindre energi i uppvärmningen av vattnet, säger Lars Lundberg, VD på Gyproc i Sverige.

Gyprocs ErgoLite är helt återvinningsbar och den lägre vikten bidrar till att fler gipsskivor kan fraktas på samma lastbil, något som medför lägre koldioxidutsläpp.

Miljöarbete på flera plan

Gyproc arbetar aktivt med sitt miljöarbete på flera plan. Företagets rutiner och processer är certifierade av SP och uppfyller bland annat kraven för miljö-, energi-, och arbetsmiljösystemen ISO,14001, 50001 och OHSAS18001. På företaget pågår ett ständigt förbättringsarbete i allt från återvinning till transportsätt.

– Transporter står för en betydande del av ett företags miljöpåverkan. För att reducera miljöpåverkan ställer vi krav på våra transportörer att de använder miljövänliga transporter. I fjol bytte vi också energislag från olja till naturgas, vilket minskar bland annat koldioxidutsläppen från vår tillverkning, säger Lars.

Gyproc har sedan starten 1964 sitt huvudkontor i Bålsta nordväst om Stockholm. Deras produkter, bland annat ErgoLite, går att hitta i din närmaste bygghandel och mer information om ErgoLite hittar du på www.gyproc.se/ergolite.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se