Ohlson Tak & Fastighets - Betongimpregnering
Efter renovering tätade WaterResisted bron Skånebanan klippan och tillförde kalcium acetat för att starta om processen.

Unik betongimpregnering med Radcon Formula #7

MaterialBetong har alltid en benägenhet att spricka, oavsett om den gör det med tiden eller direkt när den härdas. Genom att applicera Radcon Formula #7 på ytan av betongkonstruktionen, sluter vätskan krympsprickor på upp till 2 mm. Med en garanti på betongens livstid.

Tack vare det kalcium som finns i betong och vanligt vatten så bildas en kemisk reaktion, kalciumcilikat (gel), när man applicerat Radcon Formula #7. Den flytande transparenta vätskan tränger ner i betongen cirka 15 mm under ytan där den ligger vilande och aktiveras vid fuktpåslag.

I Norge har produkten använts sedan 90-talet av bland andra Jernbaneverket, Radcon Formula #7 är bland annat godkänd enligt kvalificeringssystemet TransQ och har nyligen använts i tre testprojekt av Trafikverket i Sverige.

Garanti på betongens livstid

Ohlson Tak & Fastighets - Impregnering av betong
Bron Strandsered som WaterResisted impregnerade och lagade sprickorna i.

Det unika med Radcon Formula #7 är att den återaktiveras vid fuktpåslag. Därefter ligger den vilande och varje gång det regnar så reagerar produkten. Används den i en simhall eller pool så ligger den och arbetar konstant, och kan hantera sprickor upp till 2 mm.

– Applicerar man vätskan idag, exempelvis i en källare, så kommer den att reagera även om betongen börjar krackelera först om 1-2 år. Min leverantör lämnar garanti på betongens livstid vilket gör att en applicering är generationer av impregnering, förklarar Martin Ohlson, vd på WaterResisted Sweden.

Testprojekt godkända av Trafikverket

Trafikverket är den myndighet i Sverige som godkänt användningen av Radcon Formula #7 vid testprojekten. I vintras gjorde WaterResisted Sweden ett testprojekt på bron Strandsered. De behövde en produkt som skyddade bron för vintern så inte salter och vatten skulle tränga in. Bron impregnerades med Radcon Formula #7 för att hantera ev. sprickor i betongen.

Det andra testprojektet genomfördes i somras då en järnvägsbro vid Klippan i Skåne skulle renoveras. Martin berättar att gamla broar har en tendens att urkalka, varpå de tillförde kalcium i processen för att få fram den kemiska reaktionen.

Ohlson Tak & Fastighets - Radcon Formula #7
Grosvad Arena där WaterResisted tätade en spoltank i simhallen.

– Nu har vi fått ett tredje testprojekt av Trafikverket som började i november. Det är ett maskinrum för det maskineri som öppnar och stänger bron över en älv, som har läckt in vatten, avslutar Martin.

Utöver de tre testprojekten för Trafikverket har WaterResisted Sweden arbetat med flertalet andra projekt. Ett exempel är Poolwater Nordic AB som anlitade WaterResisted Sweden för Grosvad Arena där de tätade spoltanken med Radcon Formula #7.

Arbetar ert företag med fuktsäkra lösningar och betong? Nu söker WaterResisted Sweden återförsäljare, främst i Stockholm, Göteborg och Malmö, som kan arbeta mot hela landet. Besök www.waterresistedsweden.se för att läsa mer om Radcon Formula #7 samt om företagets övriga vattentäta produkter för betong.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se