Presenteras av Troldtekt
Troldtekt Gilleleje-multikulturhus
Invånarna i danska Gilleleje har fått ett nytt kulturhus, som har utformats i nära dialog mellan invånarna och Skovhus Architects. Troldtekttak säkerställer bra akustik i huset. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Ny trend: Multikulturhusen ska bli samhällets vardagsrum

Det har länge saknats ordentliga mötesplatser i samhället som för samman ung och gammal, olika kulturer och intressegrupper, men något håller på att förändras. I ett ambitiöst onlinetema från det danska företaget Troldtekt berättar man om framtidens mötesplatser.

Som en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar har danska Troldtekt, som också är etablerat med ett dotterbolag i Malmö, ett stort intresse för trender och tendenser i akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande. I sitt senaste onlinetema har man därför valt att fokusera på en intressant och växande aspekt av det nordiska samhällsbygget, nämligen multikulturhusen.

Samhällets vardagsrum

Troldtekt Gilleleje-multikulturhus - trappa
Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Multikulturhus, mer kända som kulturhus i Sverige, har växt i popularitet de senaste åren.
I takt med att samhället och vårt sätt att umgås förändras ställs nya krav på gemensamma samlingsytor som erbjuder ett stort utbud av aktiviteter, inte bara för sportfantaster utan för alla sorters människor och intressen.

− Ett multikulturhus är ett modernt församlingshus, där föreningar, företag och invånare kan träffas och spela handboll, sticka, lyssna på föredrag och mycket mer. Ibland har man även förlagt servicetjänster som bibliotek och medborgarservice i husen, berättar Peter Ørting, ordförande för Kulturhusene i Danmark, i en intervju med Troldtekt.

Tanken med kulturhusen är att skapa informella mötesplatser som är så folkliga att de kan beskrivas som samhällets vardagsrum. Alla ska vara lika välkomna i lokalerna och allt från gemensamma middagar och fester till bingokvällar och olika sportevent ska kunna samsas med syjunta, bokklubb och danskurser under ett och samma tak.

Ställer krav på arkitekturen

När många ska samsas om utrymmet och det ska kunna användas till nästan vad som helst ställs det stora krav på både utformningen av byggnaden i sig och dess inredning. Speciellt när det samtidigt är viktigt med en hög trivselfaktor.

– Det är en svår uppgift att skapa multikulturhus eftersom inredningen ska rymma allt från intim salsaundervisning till konserter. Exempelvis ska ett rum gärna kunna göras större, beroende på hur många människor som ska använda det, och så ska det kunna göras om från en funktion till en annan på mycket kort tid, förklarar Peter.

I Troldtekts onlinetema får ledande forskare och arkitekter väga in kring multikulturhusen som koncept såväl som dess utformning. Bland annat kan man läsa om tankarna bakom det prisbelönta kulturhuset i Skellefteå och hur en gammal byskola blir till ortens eget hus. Hitta alla artiklarna på www.troldtekts.se.