Folkpool - pooler och spabad
Spara energi genom att bygga poolen på trädgårdens soligaste plats. Poolen ska helst inte ligga nära stora träd som både skräpar ner och skuggar.

Tips och råd inför ditt poolköp

BostadEn pool ger både svalka under varma sommardagar och samlar familj och vänner. Här får du fyra snabba tips och råd från en expert för att kunna förverkliga din pooldröm i sommar.

Går du i tankarna om att anlägga en egen pool? Idag är det enkelt att både bygga och sköta en pool i sin egen trädgård, något som förlänger sommaren och bjuder in till lek och bad. Poolexperten Emma Nygren Tibblin, marknadsansvarig på Folkpool, delar med sig av de bästa tipsen och råden för dig som funderar på att bli med pool.

1. Välj en modell som passar era behov

Det är ett stort beslut att skaffa en pool så det första man ska tänka på är vilka användningsområden som poolen ska fylla.

Har man barn som ska leka eller ska den fungera som ett smycke för trädgården? Idag finns pooler i alla storlekar och former för alla behov, och man kan även få skräddarsydda lösningar.

– En pool är en stor investering som håller länge och vi har fortfarande modeller som legat i marken sedan företagets start 1968, så det är viktigt att det blir rätt. Den vanligaste typen av pool har måtten 4×8 meter vilket ger gott om utrymme för både vattenlek och motion, förklarar Emma.

2. Placera poolen rätt

Spara energi genom att bygga poolen på trädgårdens soligaste plats. Poolen ska helst inte ligga nära stora träd som både skräpar ner och skuggar. När det är mörkt ute blir poolen en vacker ljuskälla som gärna får synas från huset.

Pool i uteplats
Pool i uteplats

För att skapa en fin omgivning runt poolen är det vackert att omge den med växter och grönska. Ett insynsskydd hjälper även till att skärma av ditt poolområde mot grannar och förbipasserande.

-Vi rekommenderar alltid kunden att boka in ett kostnadsfritt hembesök av en återförsäljare för att se hur just deras förutsättningar ser ut. Ibland behöver man spränga för att anlägga en pool, och vissa suterrängtomter kräver pooler som ligger både ovan och under mark, då kan det vara skönt att veta att man valt just den modell som är bäst lämpad, säger Emma

3. Anlägg själv eller anlita en expert

Idén bakom Folkpool är att man ska kunna bygga poolen själv, så det följer alltid med tydliga instruktioner som visar hur man ska gå till väga under bygget. Emma rekommenderar dock att man gärna ska ha lite byggerfarenhet, men fastnar man finns det hjälp att få.

– Våra pooler är tillverkade för att privatpersoner ska kunna sätta ihop dem själva, men våra återförsäljare kan ofta guida kunden vidare till hantverkare om man önskar en helhetslösning, förklarar Emma

4. Underhåll din pool så håller den längre

För att förlänga livslängden på din pool så behöver man med jämna mellanrum underhålla den. En automatisk pooldamsugare rengör effektivt och håller vattnet fritt från smuts.

Vattnet behöver inte bytas ut varje år utan hålls hygieniskt med rätt poolkemi som doseras under säsongens gång. Tycker man att det är svårt att veta hur doseringer fungerar finns en kemikalkylator som visar precis vilken mängd som behövs.

Enligt lag måste även poolen vara inhägnad eller ha ett poolskydd, något som förebygger olyckor men som även håller smuts borta då den inte används.

Spabad, ett alternativ till traditionell pool

Känner du att en pool blir ett för stort projekt kan du istället satsa på ett spabad. Det är perfekt för de stunder du vill ta ett avslappnande bad i den egna trädgården.

Bestämmer du dig för att köpa ett spabad kan du låta det stå utomhus året om tack vare dess isolering. Energiförbrukningen är låg vilket gör att du kan bada året om utan höga driftskostnader.

Som Sveriges största pool- och spabadsleverantör har Folkpool många olika slags modeller att välja bland. På www.folkpool.se kan du se hela sortimentet med olika tillbehör samt information om var du hittar din närmsta återförsäljare.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se