Presenteras av Wienerberger
Wienerberger - Tegel - Fasadtegel
Wienerberger har en stor färgpalett inom fasadtegel.

Svenskt tegel på frammarsch

I Mälardalen finns Haga Tegelbruk, Sveriges enda moderna tegelbruk för fasadtegel. Med sin strategiska placering kan producenten leverera närproducerat tegel till hela landet. Leran som används kommer från lertäkter alldeles i närheten av tegelbruket.

Wienerberger logo

I höstas skrev Tema Bygg om hur tegel gör återkomst som fasadmaterial på den svenska marknaden. Här nämndes också lanseringen av den nya tegelfärgen Antik Mocka.

Sedan dess har Wienerberger fortsatt sin produktutveckling på Haga Tegelbruk i Enköping. I samband med vårens intåg lanseras nu ytterligare en ny tegelsort: Antik Gul. En ny tegelblandning visas också, ”Munkblandning”, som är 40 procent av Antik Mocka Struktur och 60 procent av Brunsvart Struktur.

Ett kontinuerligt utvecklingsarbete

Haga Tegelbruk arbetar kontinuerligt med att utveckla sin färgpalett och genom att få fram fler färger för tegel som fasadmaterial har arkitekter och byggherrar fler alternativ att välja bland. Idag har Haga Tegelbruk cirka 20 olika tegelsorter.

Wienerberger - Tegel - Antik - Gul
Antik Gul.

– Vi har baserat färgvalen på vad marknaden efterfrågar och aktuellt just nu är naturfärger och lite ljusare nyanser, berättar Bengt Beverin, Sverigechef på Wienerberger.

Bengt förklarar att de på Haga Tegelbruk har ett produktråd med personer som ger input om vilka färger de ska utveckla. För att hitta exakt de specifika nyanser som efterfrågas idag, har Wienerberger även med en arkitekt i produktrådet.

– I första hand arbetar vi med färger och nyanser men det är också mycket viktigt med själva ytan på teglet. En rustik och skrovlig yta ger den tegelsort vi kallar Struktur, säger Bengt.

Ett hållbart material för framtiden

Wienerberget - Tegel - Munkblandning
Munkblandning.

Idag säljer Wienerberger främst tegel till flerfamiljshus med fastighetsbolag som ägare. Här är tegel fördelaktigt med sin långa livslängd på över 100 år. Man får även en mycket låg underhållskostnad på en tegelfasad.

– Själva stenen behöver aldrig underhållas utan det är endast murbruket som kan behöva omfogas. Och från Mälardalen kan vi nå kunder över hela Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder, avslutar Bengt.

2016 lanserar Wienerberger en ny webbsida. Här kan du läsa mer om Haga Tegelbruk samt Wienerbergers breda färgpalett för fasadtegel.