Presenteras av Troldtekt
Svart Troldtekt-tak
Det svarta Troldtekt-taket skapar en elegant stämning som kommer till sin rätt som allra bäst när mörkret faller. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Svart nya trenden i skandinavisk design

Skandinavisk inredningsdesign har länge dominerats av vita väggar och ljusa möbler, men de senaste åren har något börjat hända. Från små inredningsdetaljer har de mörka färgerna börjat ta mer plats i både arkitektur och design. Svart är det nya svarta.

Det började med krukor och kuddar i vardagsrummet och fortsatte till marmorbänkar i köket, men det stannade inte där. I ett nytt onlinetema från Troldtekt får vi veta mer om varför svart blivit en inredningsfärg som är här för att stanna.

– Vi ser en allt starkare trend där människor också inreder med svarta eller mörkgröna tak och golv. När vi investerar i mörka soffor, tak och kök, element som byts ut sällan, är det ett tydligt tecken på att trenden har bitit sig fast, berättar den danska trendforskaren och designern Rikke Skytte i en intervju med Troldtekt.

Troldtekt  Silverhuset
De svarta Troldtekt-taken skapar en härlig myskänsla i Silverhuset. Foto: Troldtekt A/S.

Skapar naturligt lugn

Rikke, som bland annat håller föredrag på scandinavian trend institute, förklarar att en av anledningarna till att den svarta färgen blivit så populär är den lugna och intima känslan den ger.

I sitt onlinetema lyfter Troldtekt fram Silverhuset i Mols som ett spännande exempel där svarta akustiktak skapar extra myskänsla i kvällsmörkret.

– Hotellbranschen har också följt med trenden där Hotel At Six i Stockholm är ett av de bästa exemplen. Där är det mycket tydligt hur de mörka rummen och tunga materialen som marmor och mässing skapar en helt unik känsla av intimitet och närvaro, säger Rikke.

Hon berättar vidare hur mörka nyanser skapar en rogivande inredning samtidigt som man automatiskt sänker rösten när man kommer in i ett mörkt inrett rum. I onlinetemat kan man läsa om hur svarta och grå akustiktak hjälper till att skapa unik stämning i kontor, restauranger och till och med det nya designmuséet i London.

Fest och elegans

Förutom lugn och intimitet förknippas den svarta färgen med exklusivitet och elegans. I en annan av artiklarna får vi läsa om hur det blev avgörande för valet av akustiktak när Aarstiderne Arkitekter designade det anrika företaget Fredericia Furnitures showroom. Färgen ska hjälpa till att skapa mer festkänsla vid evenemang och lyfta fram ljusa möbler.

Även teaterns värld är nära förknippad med färgen svart och i temat visar Troldtekt upp ett exempel i form av den nyrenoverade Folkteatern i Köpenhamn. Läs mer om det och alla de andra spännande projekten på www.troldtekt.se.