Presenteras av Hunton
Hunton - Svenska - Skogar
Foto: Hunton

Storsatsning på träfiberisolering i Norden

Hunton gör en storsatsning på träfiberisolering på den nordiska marknaden. Det norska företaget ska utbilda och driva på användningen av träfiber som isoleringsmaterial för mer miljövänligt byggande.

Hunton - Logotyp

Det norska industriföretaget Hunton, som tillverkar och säljer miljövänlig träfiberisolering, inleder nu en större satsning i Norden och Sverige. Syftet är att få fler att få upp ögonen för de både miljömässiga och funktionella fördelarna med träfiberisolering i såväl småhus som större byggnader.

– Vår målsättning är att bidra till en övergång från att använda mineralull till en större andel miljövänlig isolering. Träfiberisolering är hundraprocent återvinningsbart, ger ett mycket lägre CO2-avtryck vid produktion och hjälper till att minska energiåtgången eftersom det helt enkelt isolerar bättre än syntetiska material, säger Arne Jebsen, vd för Hunton.

Ett miljötänkande samhälle

Foto: Hunton
Foto: Hunton

Från 2018 kommer alla Huntons isoleringsprodukter enbart bestå av lokalt producerad träflis som är en överskottsprodukt från virkesproduktion. Materialet har nästintill dubbelt så stor värmelagringskapacitet än traditionell mineralull och ger ett 100 procent återvinningsbart byggande.

Hunton vill dra nytta av det ökade miljötänket i samhället i stort och det ökade intresset för trä- och träfiberbaserade lösningar inom byggnation bland arkitekter, byggare, bygghandlare och privatpersoner.

– Många hantverkare föredrar träfiber eftersom materialet är behagligt att arbeta med. Vi vill att proffsbyggare och återförsäljare ska förstå att träfiber har hög kvalitet, är energieffektivt och påverkar inomhusklimat och miljö positivt, säger Håkan Möller, försäljningschef för Hunton i Sverige.

Ska förse hela Norden med isolering

Under senare tid har företaget genomfört stora investeringar för att ta marknadsandelar, bland annat inviger man en helt ny fabrik i Norge 2018. Den nya fabriken kommer att ha en produktionskapacitet på 40 000 ton isolering per år och ska förse hela Norden med isoleringsmattor och lösullsisolering. Fabriken som just ny byggs, ska givetvis byggas i trä.

– Vi ska producera världens mest miljövänliga isolering. Råvarorna kommer från egna skogar och energin kommer från norsk vattenkraft. Genom detta ser vi till att Hunton blir en ännu större och tyngre leverantör av kvalitativa lösningar som gör det enklare att bygga både hållbart och miljövänligt, avslutar Håkan.

Huntons träfiberisolering säljs och marknadsförs av etablerade byggvaruhandlare som Karl Hedin AB och Derome Byggvaror. Mer information om Hunton och träfiberisolering finns på www.hunton.se.