Presenteras av Betonimestarit
Betonimestarit - BillerudKorsnäs KM7
Foto: Betonimestarit

Stommen för Billerudkorsnäs nya fabrik kommer från Finland

Kartongtillverkaren Billerudkorsnäs bygger en ny produktionsanläggning för vätskekartong i Grums några mil väster om Karlstad.

Den nya kartongmaskinen heter KM7 och är den största investeringen i BillerudKorsnäs historia. Finska Betonimestarit började planera och förbereda för bygget av världens mest moderna kartongmaskin i februari 2017.

Det är meningen att den nya fabriken tas i bruk under första kvartalet 2019. Maskinen kommer att tillverka vätskekartong, förpackningskartong, liner och cup stock. Vätskekartongen används bland annat till förpackningar för mjölk, juice, youghurt och andra flytande livsmedel.

Ett av de största för Betonimestarit

Betonimestarit - KM7-stomme
Foto: Betonimestarit

Betonimestarit har varit involverad i flera stora projekt även förut, men det här klassas ändå bland de fem största genom tiderna. Företaget som har specialiserat sig på betongelement ska svara för alla element av stommen i den nya, nästan 500 meter långa fabriken.

Elementen kommer dels att transporteras till Gruvön på tåg men de flesta kommer i lastbilar och placeras i ett tillfälligt lager på plats.

– Man får en bättre uppfattning om projektets storlek när man tänker på att det behövs hela 11 000 betongelement för att bygga stommen. För att lasta och transportera dessa skulle det behövas 3000 lastbilar. Tillsammans skulle de bilda en kö på inte mindre än sju mil ifall de åkte iväg samtidigt, säger Juha Soili, direktör på Betonimestarit.

Har ett eget team på plats

Efterfrågan på vätskekartong ökar bland annat i USA och Asien. Den växande internethandeln bidrar också till det. Den nya kartongfabriken kommer att kosta cirka 7 miljarder kronor och är ett av de största byggprojekten i Sverige på länge. Betongelementen till stommen levereras av finska Betonimestarit, företaget svarar även för alla installationer.

– Vi har ett team på sextio medarbetare på plats hela tiden. För vårt företag är det här bygget värt cirka 491 miljoner kronor. Projektet kommer att bli klar för vår del någon gång i juli eller i augusti i år, berättar Juha Soili.

Betonimestarit grundades 1988 och är numera en del av estländska TMB Group. Företaget säljer och levererar betongelement till projekt i bland annat Sverige, Norge, Lettland, Litauen, Estland och Polen.

Företaget har en omsättning på 100 miljoner euro och fabriker i Finland, Estland och Lettland. Hitta fler referenser på företagets webbsida.