Presenteras av Kingspan

Spara kvadratmeter med populärt isoleringsmaterial

Oavsett om det gäller ett Attefallshus på landet eller en vindkonvertering på Östermalm är varje kvadratcentimeter boyta värdefull. Därför har det tunna och högeffektiva isoleringsmaterialet Kooltherm snabbt blivit populärt.

Kingspan logo

Många väljer att lägga isoleringen själva i sina nybyggen och renoveringsobjekt. Då ligger användarvänlighet, tunna skivor och god isoleringsförmåga högt i kurs; egenskaper som alla återfinns i Kooltherm från Kingspan. Efterfrågan har ökat så mycket att Kingspan har börjat bygga en ny fabrik i Jönköping, den femte Kooltherm-fabriken i världen.

– Kooltherm har varit på stark frammarsch i Norden och Baltikum de senaste åren. Byggbranschen inser att man kan spara utrymme och ändå få samma effekt som med tjockare isolering, berättar Jonas Larsson, distriktschef på Kingspan Insulation.

I ett Attefallshus kan den tunnare isoleringen ge två kvadratmeter extra boyta medan ett vanligt hus på 8×12 meter och 40 meters omkrets kan få fyra kvadratmeter. En av Kingspans kunder konverterade en vind på Östermalm och tjänade 12 kvadratmeter, från ca 190 m² till drygt 200 m², med hjälp av Kooltherm, vilket ökade försäljningsvärdet med 1,5 miljoner.

Mindre material, bättre isolering

Anledningen till att man kan spara så mycket utrymme med Kooltherm är att det tillverkas av bakelitskum med ovanligt bra isoleringsvärde. 10 centimeter Kooltherm motsvarar ungefär 18 centimeter vanlig isolering vilket gör materialet nästan dubbelt så effektivt.

– Kooltherm är inte helt tät, vilket i många fall minskar fuktproblematiken, då mindre mängder fukt som kommer in i konstruktionen kan transporteras ut. Det höga isolervärdet jämfört med traditionella isoleringsmaterial gör att man kan använda en tunnare skiva, förklarar Jonas.

Även om det går åt nästan hälften så mycket material är Kooltherm dock fortfarande avsevärt dyrare än traditionell isolering, men enligt Jonas blir det i slutändan ofta en vinst ändå.

– Utöver de kvadratmeter man tjänar kan det även gå åt mindre regelmaterial. Inte minst vid renovering, där man helt enkelt kan byta ut gammal isolering mot Kooltherm och utöver isoleringen bara behöver byta gipset på insidan. Vips har man det dubbelt så välisolerat utan att öka väggtjockleken en centimeter, säger Jonas.

Kooltherm, montering - Kingspan Insulation
Foto: Kingspan Insulation

Lätt att använda

Kooltherm är inte bara tunt och högeffektivt utan även lättmonterat. Materialet kan formas med en handsåg och pressas enkelt in mellan befintliga reglar antingen med en bräda eller för hand. Efter det monterar man fast en plastduk och skruvar sedan upp ett lager isoleringsskivor i obrutet skick direkt på reglarna. Det sista minskar köldbryggorna.

– Det fungerar ungefär som när man skruvar upp en gipsskiva. Man slipper bygga till extra reglar som ska hålla isoleringen på plats samtidigt som man får bättre isolering när man täcker reglarna, förklarar Jonas.

Enligt uppgifter som Kingspan fått in från olika entreprenörer över åren går det minst 30 procent snabbare att montera Kooltherm i jämförelse med andra vanliga alternativ. Gå in på på kingspan.se för mer information eller fråga efter Kooltherm i byggvaruhandeln.