Sigma-området Väsbyhem med Midroc Project Management
"Från det första penseldraget har vi tänkt på hur vi kan producera fastigheterna på det mest effektiva sättet"

Smart nyproduktion av bostäder i Sigma

ByggI den norra delen av Upplands Väsby ligger Sigma. Området byggdes ursprungligen på 1960-talet och genomgår nu en förvandling. Tillsammans med Väsbyhem har Midroc Project Management gått från detaljplan till byggstart på kort tid med en nytänkande byggprocess.

Om Sigma-projektet

Byggherre: Väsbyhem
Antal hus: 5 huskroppar
Antal lägenheter: 190 stycken
Byggstart: oktober 2013
Färdigt: sista etappen under 2016

Sigma eller Apoteksskogen som det också kallas, ligger en kort promenad från Väsby centrum och förvaltas av Väsbyhem. I projektet skall man producera 190 lägenheter i fem huskroppar som beräknas stå klara under 2015 – 2016.

Väsbyhem är ett kommunalt bostadsbolag och ser driften av sina fastigheter på lång sikt. Höga mål för energieffektivitet sattes därför upp i projektet, samtidigt som allt material miljöprövades enligt ledningssystemet Basta.

Bostadsbolaget satte även upp ett tufft mål för kostnaden per boarea på 20 000 kronor utan att ge avkall på standarden i lägenheterna. Husen skall vara av lamelltyp vilket ökar kraven ytterligare. Det fanns även krav på en indragen övervåning som vanligtvis kan öka kostnaden väsentligt, detta löstes dock på ett kreativt sätt i projekteringsarbetet.

Totalentreprenörens dilemma

Normalt sett i den här typen av byggprocess ritar en arkitekt klart projektet tillsammans med byggherren eller beställaren innan det läggs ut för entreprenad. Detta kan ofta ha pågått under lång tid och när en totalentreprenör utses så är många viktiga detaljer redan fastslagna.

Om Mattias

Mattias Holm - Midroc Project Management
 
Namn: Mattias Holm
Titel: Arbetschef
Ålder: 40 år
Tid på företaget: 7 år
Utbildning: Högskoleingenjör KTH, Griffith University, Australien
Besök Linkedinprofil

Som totalentreprenör får man då ofta anpassa byggprocessen efter ritningar och riktlinjer. Det är inte sällan det här extra arbetet tar tid och kostar mycket pengar. Genom att angripa byggprocessen på ett annat sätt lyckades Midroc Project Management bygga både billigare och mer energieffektivt.

För att klara de uppsatta målen krävdes att man angrep projektet på ett annat sätt och optimerade byggprocessen. En av de dyraste delarna i en byggprocess är husstommen och därför valde man att utveckla projektet tillsammans med leverantören.

Mattias Holm är arbetschef på Midroc Project Management och säger så här om hur de arbetat med Sigma-projektet:

– Vi tänker produktion hela vägen istället för att få en ritning direkt från arkitekt. Från det första penseldraget har vi tänkt på hur vi kan producera fastigheterna på det mest effektiva sättet, säger Mattias.

Detta har inneburit att man kunnat optimera klimatskalet och få ner energiförbrukningen ytterligare. Med erfarna energiexperter har man sedan på ett effektivt sätt kunnat optimera både ventilation- och värmesystem.

Står klart under 2015 – 2016

Genom att anpassa husen efter leverantörens system har man sparat såväl tid som pengar. Det har resulterat i att man kommer under kravet på 20 000 kronor per boarea och miljökraven klaras med god marginal. Tiden från detaljplan till byggstart har också varit väldigt kort vilket minskar kostnaderna ytterligare.

– Samarbetet mellan oss, arkitekterna, stomleverantören och alla underentreprenörer har fungerat mycket bra. Genom att utveckla projektet tillsammans har vi dessutom kunnat undvika många vanliga problem, berättar Mattias.

Brist på produktionspersonal

Mattias överblickar flera olika projekt åt gången och har till sin hjälp bl.a. inköpare, platschefer, arbetsledare och projekteringsledare. Han ser att det är allt svårare att hitta framförallt arbetsledare och platschefer och det finns en stor brist på produktionspersonal i hela branschen.

– Är du ingenjör och gillar att driva projekt där du direkt kan se resultaten av dina beslut så är det här helt rätt område för dig, berättar Mattias.

Midroc Project Management är en del av Midroc med fokus på entreprenad och konsulttjänster. Man söker ständigt efter ingenjörstalanger inom olika avdelningar. Vill du veta mer om Midroc Project Management kan du läsa mer på mpm.midroc.se och är du intresserad av lediga tjänster och andra karriärmöjligheter kan du besöka företagets karriärsida.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se