Presenteras av Troldtekt
Skissernas museum - Troldtekt
Foto: Troldtekt

Skapar god akustik i Skissernas museum

Skissernas museum i Lund fick under 2016 en rejäl tillbyggnad. Byggnationen har tilldelats flera prestigefulla priser och bland leverantörerna finns danska Troldtekt som levererat takplattor och som nu expanderar på den svenska marknaden.

Konstmuseet som fokuserar på den konstnärliga processen har en av världens största samlingar av modeller, skisser och förlagor till såväl svensk som internationell konst. I den senaste tillbyggnaden, ritad av arkitektbyrån Elding Oscarsson, som slutfördes under 2016 byggdes en ny entré, restaurang och butik.

Prestigefulla priser

Entrén som vetter mot skulpturparken var tidigare lite dold och ett av målen med tillbyggnaden var att sticka ut. Resultatet blev lyckat och tillbyggnaden tilldelades under 2017 Kasper Salin-priset, svensk arkitekturs mest prestigefulla utmärkelse. Under året vann Skissernas museum även Stadsbyggnadspriset i Lund.

– Lite av charmen med Skissernas är att muséet har varit så pass dolt, det har varit en utmaning att öppna byggnaden utåt, menar Jonas Elding som jobbade på det japanska arkitektkontoret SANAA innan han startade byrån med Johan Oscarson.

För att skapa god akustik, inte minst i den höga foajén valde man akustiska takplattor från danska Troldtekt. Akustikplattorna får genom en kombination av trä och cement unika ljudabsorberande egenskaper och finns som såväl tak- som väggplattor.

Sverige som hemmamarknad

Det danska företaget har på kort tid etablerat sig på den svenska marknaden med ett flertal framgångsrika projekt bakom sig. Man ser Sverige som en hemmamarknad och etablerade under 2016 kontor i Malmö med Sverigechefen Jörgen Elofsson.

Nu expanderar man ytterligare och rekryterar Jonas Forsell som projektsäljare för att stärka närvaron i Stockholmsområdet. Jonas som närmast kommer från en liknande tjänst har lång erfarenhet av att samarbeta med arkitekter och byggrådgivare. På troldtekt.se finns mer information om Troldtekts akustikplattor och projektet vid Skissernas museum.