Lomma Tak - Takläggning & papptak
Ett tak är en stor investering som är tänkt att hålla länge, så det är värt att satsa på bra material och väl utfört arbete.

Satsa på en auktoriserad takläggare

ByggInför vår och sommar väljer många att se över sina tak och det är också nu som många bluff-företag dyker upp på marknaden. Med låga lockpriser och tomma löften om garantier faller många svenskar i fällan, något som snabbt blir en dyr historia.

Peter Tholén på Lomma Tak ger här tips och råd på vad man ska vara uppmärksam på när man ska anlita en takläggare.

-Det händer ibland att vi får riva upp och göra om tak som någon annan just lagt, vilket självklart är väldigt tråkigt att se. Taket är en av de viktigaste delarna på ett hus så det är viktigt att det blir rätt gjort. Läckor och fuktskador på grund av ett dåligt arbete kan ge väldigt stora skador, så det gäller att man anlitar en seriös aktör, förklarar Peter.

Granska företaget

Lomma Tak - Takläggning
Ett par takläggare ur Lomma Taks personalstyrka.

Man ska alltid granska företaget som man funderar på att anlita, så att de är registrerade för F-skatt hos Skatteverket. Man kan även kontrollera med ett telefonsamtal till kronofogden så att företaget inte har restförda skulder.

Många seriösa aktörer är dessutom medlemmar i takentreprenörernas branschorganisation TIB, vilka jobbar proaktivt för att hålla en hög standard och seriositet i branschen.

Går man ett steg längre och blir auktoriserad av TIB visar man att takföretaget har en dokumenterat utbildad personal, håller ett högt mått av kvalitet på sina arbeten och att man följer de lagar och regler som gäller.

Hur betalningen görs upp

Ett tak är en stor investering som är tänkt att hålla länge, så det är värt att satsa på bra material och väl utfört arbete. Be alltid att först få en skriftlig offert som visar vad som ingår och inte. Kontrollera också vilken sorts material som ska användas, är det t ex papp av god kvalitet?

Betala aldrig i förväg utan gör det först när jobbet är avklarat och du besiktigat taket.

Kontrollera garantivillkoren

En av de största fällorna är garantin som lämnas på arbetet. Vissa aktörer lovar 15 års garanti på utförda takarbeten, men om företaget av någon anledning försvinner under den tiden står man många gånger helt utan garanti.

När man pratar om garanti ska man alltid kontrollera om den är återförsäkrad. Lomma Tak lämnar en garantisedel med 10 års utförandegaranti och ytterligare fem års materialgaranti. Denna lämnas i samarbete med Tätskiktsgarantier Norden och är återförsäkrad i Försäkringsbolaget Zürich.

Skulle det inträffa att företaget inte finns kvar vid en reklamation kan man därför alltid vända sig till dem och få hjälp, eftersom de säkerställer att din garanti fortfarande gäller oavsett vad som hänt med leverantören.

Kundtrygghet i många år

Lomma Tak - Takentreprenad
Lomma Tak har en gedigen erfarenhet av takläggning.
Lomma Tak har funnits med ända sedan 1979 och har under årens lopp hunnit se många varianter av takläggningar, så de vet hur viktigt det är att låta en seriös aktör utföra arbetet.

Som först i Skåne är Lomma Tak AB sedan 2012 auktoriserade av TiB, vilket är ett bevis på deras strävan att utföra arbeten med hög kvalitet.

Uppdragen varierar och innefattar allt ifrån stora nybyggen eller renoveringar i samarbete med de stora byggbolagen, t ex Skanska, PEAB, Otto Magnusson för att nämna några – men man hjälper även gärna privatpersoner som behöver ett professionellt arbete utfört på sitt hus.

-Vi har specialiserat oss på papptak, och arbetar inte med pannor eller andra typer av tak. Materialet vi använder är alltid svensktillverkad takpapp från Icopal, som håller högsta kvalitet samt är speciellt utvecklat och långtidstestat för vårt nordiska klimat, så kunden får ett tak som håller längre, avslutar Peter.

Besök www.lommatak.se för att läsa mer om hur en seriös takläggare arbetar och för att komma i kontakt med företaget.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se