SA Ställningar - byggnadsställningar i Göteborg
Byggbranschen är en bransch som är extra utsatt för allvarliga olyckor då arbetet ofta sker ställningar vid höga höjder.

Säkerhet i fokus vid val av ställningsbyggare

ByggMånga yrken inom byggbranschen innebär arbete på höga höjder och under hårda väderförhållanden. Att säkerhet är prio ett är en självklarhet i valet av leverantör av byggställningar.

Enligt Arbetsmiljöverket är fall den vanligaste orsaken till dödsfall och olyckor på arbetsmarknaden. Byggbranschen är en bransch som är extra utsatt för allvarliga olyckor då arbetet ofta sker ställningar vid höga höjder. Som arbetsgivare har man huvudansvar för att de anställda ska vara säkra i sin arbetsmiljö.

Säkerhet

Det mesta byggarbete, oavsett om det är måleri av fasader eller montering av nytt tak, så utförs det i regn, hård blåst, värme och kyla. Att ha rätt konstruerade byggställningar anpassade efter omgivningen och dess användningsområde är A och O för att säkerheten skall fungera som den ska.

Hos SA Ställningar i Göteborg är säkerhet ett område man valt att lägga stort fokus på.

– Vi har drivit SA Ställningar i 28 år och innan dess var vi själva anställda som ställningsbyggare så vi vet hur viktigt det är med säkerhet. Det får inte finnas några risker, det måste vara 100% säkert. Hela tricket med att bygga en bra ställning är att förstå vad kunden verkligen ska ha den till, det är väldigt viktigt att det blir rätt, säger Kenneth Andersson delägare och grundare av SA Ställningar.

Stor kunskap

Kenneth Andersson och Kim Saarivaara arbetade många år som ställingsbyggare själva innan de 1986 valde att tillsammans starta SA Ställningar AB.

– I början var vi anställda på dagtid och byggde egna ställningar på kvällar och helger, det var ställningsbygge dygnet runt fram tills 1986 då vi startade eget, berättar Kenneth.

De första kunderna var kyrkor och växte sedan till uppbyggnader av ställningar vid vattentorn, vattenverk, vatten- och avloppstunnlar, ombord på båtar och terminaler och i simbassänger.

Kunderna är både stora och små och objekten varierar i svårighetsgrad. Det är SA Ställningars policy att alla deras montörer har yrkesbevis, men det är inte nog.

Utbildad och kunnig personal

Med sin långa bakgrund och stora kunskap inom området har SA Ställningar valt att utbilda sin egen personal, detta för att kunna ge kunder det kunnande och service som de efterfrågar.

Utbildade ställningsbyggare
Utbildade ställningsbyggare
– Enligt min uppfattning tar det tid att bli en duktig ställningsbyggare, det är viktigt att ha någon med många års erfarenhet att lära utav. Även andra saker som att veta hur man lyfter rätt så man inte förstör sin rygg är viktigt för de unga grabbarna att förstå, säger Kenneth.

Då de började inom byggbranschen var ställningarna gjorda i trä så utvecklingen har gått framåt och hjälpt till att göra det tunga arbetet lite lättare.

Olika ställningar och tjänster

Numera har träställningarna ersatts av en rad olika ställningar anpassade efter diverse behov. SA Ställningar har ett brett utbud av byggnadsställningar och även väderskydd som innebär att man kan arbeta året runt utan att behöva vänta på bättre väder. De utför även transporter med egen kranbil.

På SA Ställningars hemsida kan du läsa mer om de tjänster som erbjuds www.sastallningar.se.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se