Presenteras av KAMIC Installation
Kamic Installation - inbrott
Foto: KAMIC Installation

Så kan portabelt larmsystem minska de ökande byggstölderna

Stölderna på svenska byggarbetsplatser har ökat markant de senaste åren och kan vara både svåra och tidskrävande att skydda sig mot. Det vill säkerhetsföretaget KAMIC Installation råda bot på med sina praktiska larmväskor.

Reparationer, materialförluster och ståtid på grund av stölder och vandalism kostar den svenska byggbranschen miljontals kronor varje år. De senaste fyra åren har mängden inbrott och stölder på byggarbetsplatserna ökat med 56 procent. Största risken löper byggen som ligger på isolerade platser, nära stora vägar eller som är skyddade från insyn.

– Vi fick en förfrågan från en av våra större kunder om en lösning på det här problemet och började därför utveckla våra två larmväskor för inom- respektive utomhusbruk. Med dem får man en enkel och komplett lösning som snabbt kan vara driftsatt även mitt ute i skogen, berättar Johan Jändel-Holst, produktchef inom larm-/brandlarm på KAMIC Installation.

Komplett, hållbart och helt trådlöst

KAMICs larmväskor innehåller varsitt komplett larmsystem som förutom centralenheten och manöverpanelen består av sex rörelsedetektorer med kamera och en utomhussiren med blixt. Rörelsedetektorerna har ett 90-gradersfält på 12 meter och båda systemen har en total räckvidd på 300 meter. Det medföljer även en kortläsare och tio larmtaggar.

– Systemet är helt trådlöst och drivs på batteri, även huvudenheten och kan därför användas i princip varsomhelst. Kamerorna spelar in videoklipp som överförs till larmcentralen med GPRS (GSM) så man kan fånga tjuven på bar gärning, säger Johan.

Batterierna har en drifttid på två till tre år och båda väskorna har en IP-klassning på 67 för extra hållbarhet i tuffa miljöer. Innehållet i väskorna är i princip detsamma, men utomhusprodukterna klarar temperaturer från -25 upp till +70 grader medan inomhusprodukterna har tagits fram med fokus på vikt och storlek för smidig hantering i begränsade utrymmen.

Praktiskt och lätthanterat

kamic-larmvaska-utomhus
Foto: KAMIC Security

Tack vare sin låga vikt är larmväskorna mycket portabla. Utomhusväskan väger bara 24 kilo och har både hjul och teleskophandtag. Inomhusväskan väger 16 kilo och har ett praktiskt bärhandtag. Systemet är lätthanterat och kan installeras av en person på bara någon timme.

– Det är en förkonfigurerad lösning som är helt driftfärdig. Det enda man behöver göra är att skruva upp produkterna eller fästa dem med magnetfästena som medföljer. Därefter meddelar man larmcentralen att väskan är igång, förklarar Johan Jändel-Holst.
 
Varje larmsystem kan enkelt delas upp på två olika täckningsområden om man vill larma en del separat. Det går också att bygga ut systemet med fler detektorer eller utöka funktionen med exempelvis rökdetektorer. Läs mer om larmväskorna på KAMICs webbplats.