Nordiska Skorstensprodukter - Pelletskamin
Det finns stora ekonomiska besparingar för villaägaren att göra med en pelletskamin.

Pelletskaminen är framtidens miljöval

BostadI de stora europeiska länderna som Tyskland, Italien och Frankrike, är pelletskaminen idag ett av de vanligaste sätten att värma hus på. Nu är det dags för oss svenskar att haka på miljötrenden och börja värma våra hus med vad som idag är världens renaste biobränsle.

I Europa är pellets en snabbt växande sektor jämfört med vedeldade eldstäder. Pelletskaminer är som mest fördelaktiga för villaägare med hus byggda på 60 och 70-talet då man oftast har direktverkande el som värme. Vi fick en pratstund med Jocke Lindberg som är säljledare för Varmahembutikerna i Sverige, som berättar om de många fördelarna med det närproducerade bränslet som görs på skogsråvara.

Ett närproducerat bränsle

Nordiska Skorstensprodukter - Kamin
Tack vare moderna styrsystem är hanteringen av en pelletskamin enkel, miljövänlig och kostnadseffektiv.

Biobränslet pellets är en enorm resurs i Sverige med all vår skog. Jocke menar att om 10 000 svenskar skulle sätta in pelletskaminer i sina hus skulle vi göra en enorm energibesparing. Det skulle även kunna skapas upp till 30 000 arbetstillfällen i Sverige om vi började byta ut kärnkraften mot pelletseldning.

– Det finns även stora ekonomiska besparingar för villaägaren att göra. Att elda en pelletskamin ger en kostnad på cirka 60 öre/kilowatt vilket är mindre än hälften så dyrt än värma ett hus med direktverkande el, förklarar Jocke.

Det är enkelt att hantera en pelletskamin och pellets tar betydligt mindre plats än ved. Pellets köps i säckar på 16 kilo, oftast på pall med 52 säckar. Man fyller på pelletskaminen direkt från säcken, eller från en behållare bredvid kaminen och då lämpligen med en skopa. Värmebesparingen på ett år uppgår ofta till över 70 procent.

– Nackdelen med luftvärmepumpar, som är populära idag, är att de fungerar sämre ju kallare det blir, något som kan bidra till höga elkostnader när sträng kyla råder. Pelletskaminen är istället som mest effektiv när det är kallt ute, och används med fördel för att värma upplokaler som snickerier, plåtverkstäder och samlingslokaler, säger Jocke.

Drivs av en styrenhet

Nordiska Skorstensprodukter - Braskamin
Biobränslet pellets är en enorm resurs i Sverige med all vår skog.

När en kund köper en pelletskamin av Varmahembutikerna kan man också beställa installationen för att få kaminen driftsatt. Alla funktioner i kaminens styrsystem gås då igenom med kunden, något som Jocke poängterar betydelsens av för en så bra och smart funktion som möjligt.

Om man exempelvis ska åka på semester och vill ha 12 grader i huset, eller ha olika temperatur nattetid respektive dagtid, behöver man kunna ställa in de rätta parametrarna.

– Med styrningen kan man programmera att kaminen styrs efter ett veckoschema, varpå kaminen jobbar för att hålla de inställda värdena. Jag tror att många svenskar har uppfattningen att det är krångligt att hantera en pelletskamin, men tack vare moderna styrsystem och teknik är hanteringen enkel, miljövänlig och kostnadseffektiv, förklarar Jocke.

En drifttekniker för personlig support

Vid installation av pelletskaminen går kunden tillsammans med en drifttekniker igenom hur kaminen ska underhållas och därefter verkar denne drifttekniker som kundens kontaktperson för support vid frågor eller funderingar.

Varmahembutikerna säljer pelletskaminer direkt från webben men även från sina 20 fysiska butiker över hela Sverige. Besök www.varmahembutikerna.se för att hitta din närmaste butik samt hitta rätt pelletskamin för din villas behov.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se